UNESCO osudio izraelsku politiku u Jerusalemu

UNESCOOrganizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) usvojila je rezoluciju koja osuđuje izraelsku politiku u Istočnom Jerusalemu i okupiranom Pojasu Gaze.

Kako navode palestinske novine Al-Quds, UNESCO potvrđuje da je Istočni Jeruzalem okupirani grad i da su sve izraelske mjere i aktivnosti koje su promijenile ili koje namjeravaju promijeniti karakter i status Svetog grada Jeruzalema, posebno “osnovni zakon” o Jerusalemu nevažeće i ništavne, prenosi WAFA.

Rezoluciju su prihvatile 22 zemlje, 10 je bilo protiv, a 23 suzdržano.

U rezoluciji se potvrđuje da je Stari grad Jeruzalem “potpuno palestinski” i naglašava se njegovo “muslimansko i kršćansko” nasljeđe.

Izrael se također opisuje kao “okupatorska sila” koja nema suverenitet nad tim gradom.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Malki u saopćenju je pozdravio ovu rezoluciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rezoluciju je nazvao “apsurdnom”.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao je u utorak sve zemlje da presele svoja ambasade u Jeruzalem kao odgovor na odluku odbora UNESCO-a da usvoji rezoluciju u kojoj se kritizira Izrael.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je riječ o “nepotrebnoj politizaciji UNESCO-a” i upozorilo da će rezolucija “naštetiti njegovu sve lošijem statusu i relevantnosti”.

Rezolucija, koju je predložilo nekoliko arapskih zemalja, blaža je od odluke UNESCO-a od prošle godine u kojoj se nekoliko lokacija spominje po njihovim islamskim nazivima, dok se izraelski termini uglavnom ignoriraju.

Posted by on 2017-05-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login