UNESCO poziva Australiju da zaštiti Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben

UNESCO je zatražio od Australije da zaštiti svoj Veliki koraljni greben kako ne bi dospio na spisak ugrožene svjetske baštine za 2015. godinu.

Komitet za svjetsku baštinu pozvao je Australiju da do prvog februara 2015. godine podnese izvještaj o mjerama koje će preduzeti za zaštitu korala.

UNESCO navodi da je donio takvu odluku, zabrinut zbog nedavnog usvajanja projekata za razvoj industrije duž obala u Australiji i namjere da će u more baci tri miliona kubnih metara otpadnih voda prije razmatranja drugih mogućnosti.

Australijska vlada nedavno je usvojila projekat o proširivanju luke za veći izvoz uglja, dok je uprava Velikog koralnog grebena odobrila bacanje otpada kod grebena.

Veliki koralni greben je največi koralni greben na svijetu koji je od 1981. godine na spisku svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvislenda, na sjeveroistoku Australije. Prostire se na više od 2.000 kilometara i može se vidjeti iz svemira.

UNESCO je danas održao sastanak o zaštiti svjetske baštine u Dohi.

Posted by on 2014-06-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login