UNHCR: Ubijeno 65 novinara u 2012. godini

novinarZa pet mjeseci ove godine u svijetu je ubijeno 65 novinara, izjavio je specijalni izvjestilac Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) Christof Heyns.

Christof Heyns je, prenoseći izvještaj o tim ubistvima, rekao da je ovaj broj alarmantan i pozvao se na novu deklaraciju o zaštiti novinara, “koja ukazuje na preuzete obaveze država u pogledu zaštite prava na život i bezbjednost novinara”, prenijela je agencija AFP.

Specijalni izvjestilac UNHRC-a o slobodi izražavanja Frenk La Ru ukazao je na nekažnjavanje za ubistvo novinara kao opšte prisutan problem – prenosi Tanjug.

“Ono što mi tražimo u izvještaju jeste da zemlje koje nisu u ratnom okruženju, ali u kojima ima ekstremnog nasilja jer se vodi borba protiv organizovanog kriminala koje uznemirava novinarstvo iz različitih uglova, treba da imaju mehanizam zaštite (novinara)”, objasnio je La Ru.

Posted by on 2012-06-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login