UNICEF: Milioni djece propustili rutinsku vakcinaciju zbog pandemije

Oko 25 miliona djece širom svijeta propustilo je prošle godine rutinske vakcinacije koje štite od bolesti opasnih po život, dok posljedice pandemije i dalje utiču na zdravstvene sisteme na globalnom nivou.

vakcina, pixabay
vakcina, pixabay

To je dva miliona više djece nego 2020., kada je zbog koronavirusa uveden lockdown širom svijeta, i šest miliona više nego prije pandemije 2019., prema novim brojkama koje su objavili Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi AFP.

UNICEF je opisao pad pokrivenosti vakcinacije kao najveći kontinuirani pad u vakcinaciji djece u jednoj generaciji, vraćajući stope pokrivenosti na nivoe koje nisu viđene od ranih 2000-ih.

Mnogi su se nadali da će se 2021. malo oporaviti nakon prve godine pandemije, ali situacija se zapravo pogoršala, postavljajući pitanja kako sada nadoknaditi to.

– Želim naglasiti koliko je ovo hitno. Ovo je zdravstvena kriza – rekao je UNICEF-ov viši stručnjak za imunizaciju Niklas Danielsson za Reuters.

UNICEF je izjavio da su fokus na kampanje vakcinacije protiv COVID-19 u 2021., kao i ekonomsko usporavanje i pritisak na zdravstvene sisteme, spriječili normalizaciju rutinske vakcinacije djece.

Posted by on 2022-07-19. Filed under Društvo, Ljudska prava, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login