UNICEF: Više od 2000 djece prosjače i rade na ulicama Sarajeva,Tuzle i Banjaluke

prosjačenjeRezultati i preporuke u sklopu istraživanja o djeci koja prosjače i rade na ulicama predstavljeni su u prostorijama Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu. Broj djece koja prosjače i rade na ulicama u Sarajevu iznosi 638, dok je ukupan broj u gradovima u kojima je provedeno istraživanje preko 2000 djece.

Prema podacima istraživanja, djeca provedu u prosjačenju, odnosno radu na ulici, oko pet sati dnevno.

Pozitivani zaključaključci provedenog istraživanja su da većina djece koja rade na ulici ima pristup zdravstvenom osiguranju, te da je identifikovan pristup lokalnog umrežavanja za rješavanje ovog problema, koji podrazumijeva koordinaciju vladinog i nevladinog sektora, policije, centara za socijalni rad i romskih udruženja.

Prema podacima policijskih struktura, novčane kazne za prosjačenje, čiji iznos nije definisan na državnom nivou nisu učinkovite.

Autorica UNICEF-ovog istraživanja “Djeca koja rade na ulici: Procjena dječijeg prosjačenja i drugih oblika rada na ulici u BiH” Ruth Rosenberg, smatra da kazne mogu izazvati kontraefekat tako da će djeca morati provooditi više sati u prosjačenju kako bi platili te kazne. Kao jedino rješenje problema vidi uklanjanje uzroka koji su doveli do prosjačenja djece.

Izjava: Ruth Rosenberg,autorica UNICEF-ovog istraživanja

“Ova djeca su gladna, te su predmet fizičkog, seksualnog i ekonomskog iskorištavanja. Nemaju priliku za obrazovanje, odmor i rekreaciju, te ne mogu dosegnuti svoj puni potencijal u bilo kojem segmentu. Ukratko, podložni su svim vrstama kršenja dječijih prava”, izjavio je predstavnik UNICEF-a u BiH Ayman Abulaban.

Kao pozivnu stranu, izdvojio je iskren interes građana da se ovaj problem riješi. Međutim, zakoni koji regulišu ovu materiju u BiH postoje.

 

Posted by on 2014-10-24. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login