Uništavanje rijeke Ugar: Austrijski Kelag se ponaša kao kolonizator

Ugar

Ugar

Udruženje za zaštitu prirode i prirodnih rezervata Kneževo najavilo je da će kod inspekcijskih organa i nadležnih ministarstava insistirati na dosljednoj primjeni propisa kada je riječ o MHE Novakovići

Nekada jedna od rijetkih oaza netaknute prirode, kanjon Ugra, koji protiče jugozapadnim dijelom opštine Kneževo, danas je daleko onog što bismo nazvali prirodnim ljepotama. Ljudska ruka, indolentnost i beskrupuloznost uzeli su svoj danak.

U kanjonu Ugra i njegove desne pritoke, Ilomske, izgrađene su tri minihidroelektrane: “Ilomska”, “Novakovići” i “Zapeće”. Teško bi bilo odgovoriti na pitanje koja od ove tri MHE su u većoj mjeri unakazile Ugar i uništile njegov vodotok, ali i biljni i životinjski svijet.

Ugar

Ugar

U planu je gradnja još dvije MHE u donjem toku Ugra, u njegovom najljepšem dijelu, kao i na Kobiljskoj rijeci. Golim okom je vidljivo da se investitori ne pridržavaju propisa i dozvola prilikom gradnje, a nadležne institucije okreću glavu.

Članovi ekoloških udruženja Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i Udruženje za zaštitu prirode i prirodnih rezervata iz Kneževa obišli su proteklih dana srednji tok Ugra i na licu mjesta se uvjerili da je ova rijeka u potpunosti devastirana gradnjom minihidroelektrana.

MHE Novakovići je u probni rad puštena sredinom 2012. godine, a prvobitna snaga na koju je koncesiju dobilo preduzeće „Eling-Inženjering“ iz Teslića, iznosila je 2,5 MW i propisana je izgradnja vodozahvata „tirolskog tipa“. Međutim, filijala austrijskog Kelaga, EHE doo Banjaluka, koja je preuzela koncesiju, izgradila je branu tzv „bočnog tipa“ koja je viša i zahvata veću količinu vode, i nije u skladu sa ekološkom dozvolom, To je u februaru ove godine utvrdio i republički ekološki inspektor i naložio promjenu tipa brane, odnosno izgradnju riblje staze.

Predstavnici austrijsko-slovenačkog koncesionara (Kelag GmbH sa slovenačkom firmom kćerkom Interenergo i banjalučkom ispostavom EHE doo) odbijaju razgovor s novinarima, ali kažu da će uraditi sve što je naloženo rješenjem inspekcije. Osim toga, tvrde da su tirolski i bočni tip brane isti, iako stručnjaci navode suprotno.

Simeun Šodolović, predsjednik Udruženja za zaštitu prirode I prirodnih rezervata Kneževo kaže da je užasnuti činjenicom da se priroda u kanjonu Ugra uništava sistematski.

– Ja sam shvatio da investitori neće raditi u riječnom koritu, ali oni uništavaju sve redom. Kelag se oglušio na vise naših zahtjeva i upozorenja, iako je i ekološki inspector utvrdio nepravilnosti i odstupanja od ekološke dozvole, ističe Šodolović.

Predstavnici Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, koji imaju zavidno iskustvo u borbi za očuvanje riječnih tokova u RS, osim bitke za Sutjesku i Sanu, u svoj kalendar aktivnosti namjeravaju da uvrste i rijeku Ugar, za koju smatraju da je ozbiljno ugrožena.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu Banjaluka rijeku Ugar smatra primjerom bahatog ponašanja i kršenja zakona.
-Riblje staze na branama MHE u praksi nigdje ne funkcionišu, pa tako ni na Ugru. Nadležne institucije treba hitno da reaguju i spriječe bezakonje, kaže Crvkovićeva, pozivajući sve one koji hvale izgradnju MHE da dođu na Ugar i na licu mjesta se uvjere koliko je štete naneseno.

Posted by on 2015-05-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login