Uništavanje sirijskog hemijskog arsenala počinje u januaru

SirijaOrganizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopćila je kako bi uništavanje sirijskog hemijskog arsenala trebalo započeti krajem januara.

“Nadamo se da će do kraja januara započeti uništavanje na američkom brodu”, rekao je Ahmet Uzumcu, generalni direktor OPCW-a.

Sirijsko oružje bit će uništeno na teretnom brodu američke mornarice MV Cape Ray.

“Dosta toga ovisi od sigurnosti, koja je, nažalost, opala posljednjih sedmica. Neki putevi više nisu pristupačni”, dodao je Uzumcu.

OPCW je provela godine u pokušavanju rješavanja svijeta od hemijskog oružja, što je prošlo prilično nezapaženo, sve dok se organizacija nije našla u centru pažnje usljed sirijske krize.

Hemijsko oružje bi, kako bi izašlo iz zemlje i stiglo do luke Latakia, moralo proći kroz ratnu zonu.

“Moglo bi doći do kašnjenje, ali nisam zabrinut zbof toga. Važno je da se operacija sprovede na najsigurniji mogući način”, kaže Uzumcu i dodaje kako će hemijsko oružje iz druge kategorije biti uništeno u komercijalnim fabrikama za uništavanje, a operacija bi trebala početi nekad u februaru.

Posted by on 2013-12-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login