Univerzitet u Sarajevu se nalazi u katastrofalnom stanju

Univerzitet Sarajevo
Univerzitet u Sarajevu

Posljednja dešavanja na Univerzitetu u Sarajevu i podnošenje ostavke jednog člana Upravnog odbora ove institucije akademika Esada Durakovića pokazatelj su katastrofalnog stanja u kojem se nalazi ne samo Univerzitet u Sarajevu, nego i cijela akademska zajednica u BiH – ocijenilo je danas Udruženje za razvoj akademskih sloboda u BiH.

Udruženje je mišljenja da ostavka jednog člana UO više skriva nego što pokazuje, te postavlja pitanje ukoliko je Upravni odbor po definiciji upravljačko, a ne akademsko tijelo, o čemu to govore oni koji smatraju da se akademska autonomija brani načinom rada ovog upravljačkog tijela.

Dodaje se da je na Univerzitetu u Sarajevu ovo Udruženje ustanovilo veći broj slučajeva grubog kršenja akademskih sloboda, ali ne od Vlade Kantona Sarajevo, nego Rektorata UNSA.

“Javnost nije upoznata s tim da je na Univerzitetu u Sarajevu uvedena moralna podobnost kao kriteriji za biranje u sastave komisija, profesionalnog napredovanja, odbrane znanstvenih radnji i slično. Zabilježen je i slučaj pozivanja doktoranata na informativne razgovore u Rektorat, ali o tome oni koji žele uvesti akademsku autonomiju kao princip rada UO UNSA ne govore ništa, niti dižu svoj glas protiv onih koji direktno narušavaju akademsku autonomiju” – ističe se u saopćenju Udruženja.

Podvlači se da akademska autonomija počiva na autonomiji profesora i katedre, a ne na birokratskoj samovolji rektorata i uprave fakulteta.

“Ona se, prije svega, ogleda u slobodi znanstvenog istraživanja, izlaganja rezultata istraživanja, izradi planova i znanstvenih programa, ocjenama stručnih i znanstvenih radova, pravu sudjelovanja na znanstvenim skupovima i slobodi govora u javnosti u svim oblicima u kojima je to mogućno. Kakve veze sa tim ima bilo koji upravni odbor univerziteta?” – dodaju u Udruženju.

Ocjenjuje se da se Univerzitet u Sarajevu danas nalazi u najtežoj situaciji od osnivanja. Međunarodni kredibilitet Univerziteta je u potpunosti doveden u pitanje, znanstvenoistraživački rad i akademski život na Univerzitetu je skoro u cjelosti diskreditiran, a skoro da se može reći kako je postalo nepodobno objavljivati knjige, organizirati međunarodne skupove i raditi na evropskim projektima.

Uvaženi akademik, u svom komentaru, dvaput navodi kako je prošla Vlada KS pala zbog uspješnog odupiranja Univerziteta ugrožavanju njegove autonomije, odnosno što nije htjela priznati legalni izbor rektora koji je obavio Senat.

Udruženje poziva Univerzitet u Sarajevu, zainteresirane profesore i upravljačke strukture, Vladu Kantona Sarajevo i javnost da sudjeluju u raspravama o akademskoj autonomiji i slobodi akademskog djelovanja koje Udruženje namjerava organizirati u skorijoj budućnosti.

” Pitanje konstituiranja UO UNSA jeste prije svega administrativno i političko pitanje, a pitanje akademskih sloboda ne može biti paravan za samovoljno i brutalno neodgovorno ponašanje, koje ne preza ni od uvođenja moralno-političke podobnosti kao principa svoga rada” – ističe se u saopćenju.

Posted by on 2014-02-04. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login