UNZE: Srednjoškolci, dođite nam

studentiDan otvorenih vrata Univerziteta u Zenici, u kojem su učestvovale sve članice – fakulteti ove visokoškolske ustanove, održan je jučer u holu Fakulteta za metalurgiju i materijale u Zenici. Radi se o manifestaciji koju UNZE organizuje tradicionalno svake godine kako bi maturanti srednjih škola mogli doći i posjetiti štandove različitih fakulteta da se mogu lakše odlučiti šta bi studirali, te pod kojim uslovima mogu upisati koje fakultete.

– UNZE u 14. godini postojanja kao integrisani Univerzitet ima aktuelnih 5.436 studenata, od čega 4.160 na prvom ciklusu, 1.150 na drugom ili magistarskom studiju i negdje 50 doktorskih teza koje se rade. Ima oko 350 zaposlenih različitih profila. Od toga je 160 nastavnog osoblja u različitim zvanjima. Naša ambicija sa Danom otvorenih vrata je da privučemo što više kandidata da upišu studijske programe UNZE, kojih ima 26 na osam fakulteta. To je velika paleta mogućnosti i želimo da im objasnimo šta im nudimo, kako bi oni tu važnu odluku u životu donijeli sa što manje grešaka, kazao je Safet Brdarević, prodekan za nastavu i studentska pitanja UNZE, te pozvao maturante srednjih škola da se informišu o tim mogućnostima.

– Pravni fakultet je u današnjoj situaciji najpotrebniji u našem društvu, zato što pravo nudi jedan širok spektar mogućnosti zaposlenja, a pored toga s pravnim fakultetom imate mogućnost djelovanja u društvenoj zajednici. Imputiraju nam jednu činjenicu da pravnika ima najviše na birou za zapošljavanje, ali treba znati da na birou ima onih koji mogu ponuditi prava rješenja u ovoj zajednici. Znači, mi trebamo jedan novi pristup i trebamo ozbiljnost od samih studenata, koji će ponuditi daleko više od onog što su nudili studenti prethodnih godina, rekao je Ajdin Huseinspahić, asistent Pravnog fakulteta u Zenici.

Koliko će biti primljeno studenata na prvoj godini odlučiće osnivač – Vlada ZDK-a. Prijedlog UNZE je 1.430 studenata na osam fakulteta i 26 studijskih programa. Vanredni studij na UNZE za godinu košta 800 KM, što je, po riječima Brdarevića, najmanja cijena vanrednog studiranja i na javnim i na privatnim fakultetima u BiH.

Posted by on 2014-04-19. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login