Upozorenje ekologa: Novi kontinent smeća prijeti životu na Zemlji

smećeKontinent smeća, sedam puta veći od Francuske, prijeti životu na Zemlji – upozoravaju ekolozi. Nedavna istraživanja Istraživačkog centra za razvoj (IRD), predstavljena tokom znanstvenog skupa, odašilju uzbunu na opasnost nazvanu “sedmi kontinent”. Radi se o “otocima” plastičnog otpada u Tihom Atlantskom i Indijskom okeanu.

Milion i po životinja godišnje umire od plastičnog otpada u okeanima i taj problem se pogoršava.  Svake godine plastika ubije 1,5 miliona ptica, riba, kitova,  kornjača…

Nedavna istraživanja izazavala su pravu uzbunu, upozorivši na opasnost od smeća nazvanu “sedmi kontinent”. Radi se o “ostrvima” plastičnog otpada u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu.

U sjevernom Pacifiku 30 odsto riba progutalo je plastiku.  U tom okeanu  nalazi se do sada najveće “ostrvo” otpada.

Prvi put je primjećeno  1997. između obala KaliFornije i Havaja. Od tada se utrostručio i danas je sedam puta veće od Francuske. Još od  2011. godine Udruženje za zaštitu kitova i delfina  upozorava  da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje. Od 2012. prestižni časopis “Biološka pisma”  slojeve plastičnog otpada naziva “smrtnosnom supom”, koja se, ponekad, može naći i na dubini do 1.500 metara.

Ta “ostrva” platičnog smeća nose morske struje i ona su ponekad blokirana u virovima okeana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.

Npr. flaša se neće razgraditi pod dejstavom  bakterija,  jer gljivice ne djeluju na plastiku.

Stručnjaci objašnjavaju da je 80 odsto plastike koja sačinjava taj otpad od polietilena –  jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti.

Posted by on 2014-10-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login