Upozorenje na lažne oglase za zapošljavanje u inostranstvu

zapošljavanjeImajući u vidu povećan broj oglasa za zapošljavanje u inostranstvu, te određeni broj otkrivenih prevara u posredovanju u zapošljavanju bh. građana u inostranstvu, kada je od njih tražena i određena novčana naknada, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine upozorava građane da budu oprezni prilikom prijavljivanja na oglase za zapošljavanje u inostranstvu.

“Ovom prilikom informišemo građane da je praksa kod posredovanja u zapošljavanju da privatne agencije koje vrše posredovanje svoje usluge naplaćuju od poslodavca koji traži radnu snagu, a ne od građana koji traže zaposlenje” – kaže se u saopćenju  Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Također, informišu građane da posredovanje u zapošljavanju ne mogu vršiti fizičke osobe i da svaka uplata na privatni račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te mole građane da takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj upravi.

“Podsjećamo da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem, nakon čega na osnovu ugovora i drugih dokumenata poslodavac traži radnu dozvolu za radnika, a onda radnik na osnovu dobivene radne dozvole, kopije pasoša i drugih dokumenata aplicira u ambasadi države u koju želi ići na rad, za radnu vizu” – navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Posted by on 2014-03-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login