Uprkos zabranama povećan broj pušača u svijetu

cigareteUprkos višegodišnjim zabranama i sankcijama protiv duhana, broj ovisnika o nikotinu za 250 miliona je veći od onog prije 30 godina.

Istraživači Instituta za pokazatelje i ocjenu zdravlja Univerziteta u Washingtonu navode da cigarete konzumira skoro milijardu ljudi.

Najveću štetu po zdravlje cigarete nanose stanovništvu Grčke, Irske, Italije, Japana, Kine, Rusije, Švicarske i Urugvaja. Stanovnici ovih zemalja češće od drugih umiru od bolesti koje izaziva pušenje.

Svakog dana u svijetu tri od deset muškaraca i jedna od 20 žena počinju jutro cigaretom. Za nekog je to sredstvo za smanjivanje stresa, za nekoga oblik dijete, a za nekog jednostavno način života.

Pošto duhanska produkcija izaziva narkotičku ovisnost, ljudi vrlo brzo padaju u tu zamku i ne mogu da se oslobode – upozoravaju ljekari. Po pravilu, tri do četiri osobe od stotinu može da ostavi pušenje. Dakle, radi se skoro o doživotnoj ovisnosti.

Nikotin ulazi u dubinske mehanizme ljudske svijesti, njegovu psihu. Čovjek čitav život ostaje bivši pušač sa rizikom od recidiva. Prema statistici, najviši procenat pušača je u Istočnom Timuru – 61 posto. Na drugom mjestu je Indonezija.

Naučnici još nisu detaljno utvrdili prirodu nakotinske zavisnosti. Hipotezu o genetskoj predisponiranosti za pušenje ne podržavaju svi u naučnim krugovima.

Vodeći uzrok pušenja je, smatraju mnogi naučnici, “socijalna programiranost svijesti” na potrošnju duhana, odnosno reklama skrivena u medijima.

Filmski junaci puše, režiseri puše, u pjesmama se takođe koristi nikotin…Postepeno, u ljudskoj svijesti formira se pozitivan odnos prema duhanu.

Drugi uzrok je dostupnost duhanskih proizvoda. Treća je – nikotin kao sastavni dio duhanskog dima, koji je narkotik.

Ovisnost od nikotina je jača nego od marihuane i kokaina, navodi Glas Rusije.

Ipak, pozitivni pomaci postoje. U posljednjih 50 godina stanovništvo Zemlje je dostiglo sedam milijardi. U tom kontekstu uvećanje broja pušača ide mnogo sporijim tempom.

Posted by on 2014-01-14. Filed under Svijet, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login