Upućen apel policiji: Pojedinci namjerno izazivaju požare

požarDirektor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak pozvao je građane da maksimalno vode računa o paljenju vatre u šumama i na izletištima i upozorio da pojedinci nekada namjereno izazovu požar radi neke druge koristi.

“Ljudi požare izazivaju radi branja gljiva, koje naročito buknu nakon kiše, a mogu se dobro prodati. Vrlo često požare građani izazovu na granicama minskih polja, jer misle da na taj način mogu uništiti minsko polje”, pojasnio je Solak.

Prema njegovim riječima, u takvim situacijama nastaju veliki problemi i dolazi do ugrožavanja života vatrogasaca.

On je pozvao policiju da razmotri prijave protiv osoba koje namjerno izazovu požar i sankcioniraju krivce u skladu sa zakonom.

Govoreći o angažiranju helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara na obroncima planine Čvrsnice kod Jablanice, Solak je rekao da se požar nikada ne može u potpunosti ugasiti iz zraka.

“Dok vatrogasac sa svom opremom ne dođe izravno na mjesto gdje je izbila vatra, požar ne može biti totalno ugašen. Sljedećih se nadamo kiši, koja će nam pomoći”, naveo je Solak.

Posted by on 2017-07-03. Filed under Banja Luka, Jablanica, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login