Upućen poziv BiH za učešće na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu

Bruxelles

Bruxelles

Iz Ureda komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Fuelea upućen je poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću za prisustvo predstavnika Bosne i Hercegovine na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji koja će se održati na ministarskom nivou 16.jula u Bruxellesu, potvrdila je za Fenu ambasadorica BiH u Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković.

Ona je rekla da se iz Bosne i Hercegovine očekuje prisustvo delegacije u formatu 1+15.

Poziv za učešće na konferenciji je upućen ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU.

Direktne štete od poplava i ekonomske posljedice koje će u ovoj godini osjetiti Bosna i Hercegovina iznosit će više od četiri milijarde KM.

Očekuje se da se na konferenciji i Bruxellesu, uz prikupljanje sredstava za pomoć, donesu i zaključci o klimatskim promjenama, upravljanju vodama i upravljanju rizicima.

Slovenija i Francuska su inicijatori predstojeće donatorske konferencije za prikupljanje sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH i Srbiju.

Posted by on 2014-06-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login