Uređivanje Trebevića za posjetioce

šuma, drvo, turizam, ekologija, Sarajevo, Trebević

Trebević

Otkako je u aprilu Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja preuzela upravljanje zaštićenim pejzažom Trebević, na ovoj planini već su vidni rezultati. Radnici ove ustanove vrijedno rade kako bi uredili ovaj prostor i učinili ga što atraktivnijim za posjetioce.

Vrijednost

Kako je kazao direktor ove ustanove Osman Delić, u prethodnom periodu postavljeno je desetak novih klupa i korpi za otpatke, te očišćena i oprana tri velika parkinga. Trenutno se, prema njegovim riječima, kosi trava oko parkinga, staza, te čisti samoniklo grmlje i šiblje. Iduće sedmice, najavljuje Delić, počet će postavljanje šest hladnjaka sa parkovskim mobilijarom tako da će šetači imati mjesto za odmaranje.

– Sankaški savez uređuje bob-stazu i mi im stojimo na raspolaganju da odvučemo sav otpad na gradsku deponiju. Počeli su radovi i na sanaciji doma Prvi šumar, koji će ovaj prostor dodatno oživiti i uljepšati. Nadamo se da će Gradska uprava Sarajeva iduće godine početi sa rekonstrukcijom žičare, čime će ova planina pored ekološke, dobiti i komercijalnu i turističku vrijednost, riječi su Delića.

Šumokradice

Delić ističe da su postavljene i dvije rampe kako se ne bi mogla krasti šuma tokom noćnih sati, napominjući da otkako su preuzeli upravljanje ovim područjem, nisu imali šumokradica.
– Ovaj prostor je posljednjih godina intenzivno napadan što se tiče šumskih krađa, pa smo stoga postavili mehaničke prepreke kako se ove stvari ne bi mogle dešavati. Svakodnevno su i nadzornici prirode na terenu, tako da su ove krađe prestale, naveo je Delić. Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja aplicirala je i na javni poziv federalnog Ministarstva okoliša i turizma za dobijanje sredstava za instaliranje dječijeg igrališta.

– Trudimo se da ovaj prostor lijepo uredimo kako bi u njemu uživale sve generacije. Trebević polako ali sigurno vraća svoj stari sjaj i značaj koji je imao nekada ranije. O vrijednosti ove planine ne treba puno ni govoriti, jer svi znamo da je ona prava fabrika kiseonika, odnosno vazdušna banja, zaključio je Delić.

Posted by on 2014-07-25. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login