Uskoro bez mentol cigareta?

Ministri zdravlja EU podržali su danas planove da se zabrane mentol i druge cigarete sa određenim ukusima u okviru borbe protiv pušenja među omladinom.

mentol cigaretaMinistri su, ipak, smanjili veličinu obaveznog upozorenja na paklicama cigareta, uključujući fotografije oboljelih organa, i nisu zabranili “slim” cigarete.

Predloženi zakon sada ide pred Evropski parlament na glasanje. Zakon  se u slučaju da ga evropski poslanici odobre  mora početi primjenjivati u zemljama bloka u naredne tri godine.

Irski ministar zdravlja James Ryle, čija je zemlja predsjedavajući EU, rekao je da je ovo veliki korak naprijed u borbi protiv  pušenja.

Ministri zdravlja su podržali ove planove uprkos protivljenju nekih zemalja da će to imati negativne ekonomske posljedice.

Ministri su podržali zabranu duvanskih proizvoda sa “karakterističnim ukusima”, osim duhanskog, na primjer ukus voća ili mentola, koji posebno kupuje omladina.

Ministri su se, takođe, složili da prisile duvanske kompanije da na  65 posto površine paklica ispišu  zdravstvena upozorenja i postave fotografije oboljelih organa.

Međutim, to je manji procenat u odnosu na 75 posto paklice koliko je predloženo u decembru.

Posted by on 2013-06-23. Filed under Svijet, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login