Uskoro kraj AIDS-a!

medicinaAIDS više nije neizlječiva bolest – naučnici Templ univerziteta uspjeli su da iz ljudskih stanica zaraženih HIV-om potpuno izbace gen koji opasni virus ubacuje u svog “domaćina”!

Jedan od ključnih razloga zbog kojih je HIV 1, najčešći oblik virusa koji uzrokuje AIDS, izuzetno otporan na sve vrste lijekova i liječenja jeste činjenica da trajno ugrađuje svoj gen u DNK žrtve.

U novom istraživanju naučnici su otkrili metodu kojom se usađeni geni virusa HIV 1 mogu zauvijek eliminisati iz ljudskih stanica, za sada, u laboratoriji.

“Ovo je važan korak na putu prema trajnom izlječenju od AIDS-a”, ističe prof. Kamel Kalili.

On i njegovi saradnici uspjeli su da razviju molekularno “oruđe” koje briše tragove gena HIV 1.

Kada se ubaci u stanice, kombinacija enzima nukleaze, koji uobičajeno “reže” DNK, i niza tzv. vodičke RNK (gRNK), kreće u “lov” na viralni gen “izrezujući” ga iz DNK.

Nakon što obave izbacivanje, “posao” preuzima “mašinerija” stanice za obavljanje genetskog popravaka koja ponovno spaja odvojene dijelove DNK.

“Budući da HIV 1 nikada ne odlazi iz obrambenog sistema, potrebno je ukloniti ga da bi pacijent sasvim ozdravio” – pojašnjava Kalili.

Ista studija utvrdila je da bi otkriveno molekularno “oruđe” takođe moglo biti korisno za stvaranje vakcine.

U svijetu je više od 33 miliona ljudi zaraženo HIV-om.

U razvijenim zemljama virus se uspješno drži pod kontrolom antiretrovirusnom terapijom (HAART), međutim, bolest se sa svakim prekidom u liječenju uvijek može ponovno razmahati – navode mediji.

Posted by on 2014-09-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login