Uskoro monografija sarajevske Vijećnice: Finansiranje preko interneta

Vijećnica Projekat prve monografije sarajevske Vijećnice objavljen je na web stranici Kickstarter.com sa ciljem sakupljanja sredstava za objavljivanje knjige.

Pomenuta stranica je najveća i najpopularnija u svijetu, kada je u pitanju okupljanje finansijera za desetine hiljada kreativnih projekata. Prva verzija teksta za monografiju je već dovršena, kao i prikupljanje obimnog fotomaterijala.

Bogat materijal

– Ideja o izradi ove monografije rodila se pri završetku izrade projekta obnove Vijećnice. Tokom studioznog rada na projektu obnove bilo je prije svega neophodno izvršiti detaljan istraživački rad – prikupljanje stare fotodokumentacije i  crteža izvornog projekta kako bi bilo moguće sagledati svu raskoš Vijećnice i obnoviti je u autentičnom izdanju. Tako smo prilikom izrade projekta došli u posjed bogatog, vrlo ekskluzivnog fotomaterijala te uz pomoć historičara i pisca Valerijana Žuje izradili prvu monografiju o sarajevskoj Vijećnici. Vijećnica će ove godine, na radost svih nas, ponovo otvoriti svoja vrata a o njenoj burnoj istoriji te procesu obnove svjedočiti će ova monografija, kaže Nedžad Mulaomerović, urednik monografije.

Malo je poznata činjenica da za cijelo vrijeme burnog postojanja sarajevske Vijećnice nije napisana niti jedna knjiga o ovom nacionalnom blagu.  Iza projekta stoji, zanimljivo, arhitektonski studio Urbing, a autori Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović žele promovisati Vijećnicu kako kao spomenik, tako i mjesto gdje su bile smještene mnoge bitne institucije. Kao dodatak historijskom kontekstu, objašnjenju konstrukcije i rekonstrukcije same zgrade. knjiga će sadržavati i detaljan faktografski prikaz svih dešavanja u njoj i njihove hronologije. Monografija će biti izdana u dvije edicije – na bosanskom i engleskom jeziku. Na kraju, sa raskošnim ilustracijama, od kojih će mnoge biti objavljene po prvi put, monografija će uključivati i DVD sa dokumentarnim filmom o Vijećnici.

Metafora urbicida i kulturocida

Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži svih bitnih političkih i kulturnih zbivanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Svjedok je smjene nekoliko državnih sistema, sarajevskog atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. i konačno, kao Nacionalna biblioteka BiH, bila je izložena barbarskom napadu, paljenju i razaranju te tako postala savremenom metaforom urbicida, kulturocida.

Kickstarter

Kickstarter je trenutno najveća Internet stranica za kolektivno finansiranje. Radi se o platformi osnovanoj 2008. za finansiranje kreativnih projekata koji omogućava proizvođačima videoigrica, časopisa i čudnih malih inovativnih proizvoda da skupe kapital. Čim je stranica ugledala svjetlo dana privukla je veliku pažnju i nekih deset miliona dolara investicija od entuzijasta. Danas ima preko 230 miliona dolara investicija za projekte i više od 23 hiljade uspješno finansiranih projekata.

Posted by on 2014-03-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login