Uskoro novi zakon: Taksisti u Sarajevu sa bontonom i znanjem engleskog

Sarajevo, taxiKanton Sarajevo trebao bi uskoro dobiti novi zakon o taksi prijevozu, kojim bi se uredila organizacija i način obavljanja taksi prijevoza, broj i razmještaj taksi stajališta, broj vozila, način naplate, te prava i dužnosti taksi vozača. Po ovom zakonu taksi vozači bi, između ostalog, trebali govoriti engleski jezik, te voditi računa o bontonu. Iz Udruženja Sarajevo taxi poručuju kako je ovaj zakon štetan za njih ne iz pomenutih nego drugih razloga, te da treba zaustaviti procedure njegovog usvajanja.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada potpuni kaos u oblasti taksi prijevoza. Mnogo je nelegalnih prijevoznika, a i kod legalnih ima mnoštvo propusta. Hašim Okerić petnaestak godina posjeduje licencu za taksi prijevoz. Kaže da bi za taksite trebao biti organiziran seminar na kojem bi se educirali o tome kako unaprijediti pružanje taksi usluga:

„Potrebno bi bilo malo stranog jezika za sporazumijevanje, a pogotovo poznavanje istorije grada, odnosno istorije Bosne, turistički atraktivnih mjesta. Minimum je da se zna od kada do kada, gdje je, šta je, kako. Mi imamo slučajeva da taksista koji radi godinama pita gdje se nalazi Svrzina kuća. Apsolutno bi trebalo bolje poznavati istorijat grada“, konstatira Okerić.

Hašim, također, ističe da je dosadašnjim propisima napravljena nepravda prema taksistima jer je njihov status izjednačen sa statusom privrednih društava. Zbog velikih poreskih obaveza, upitna je održivost jednog taksi prijevoznika, dodaje Hašim:

„Mi moramo platiti svaki dinar. Ne mogu nikoga zaposliti na auto – znači ja koristim auto osam, deset sati i to je gotovo, a moram platiti svaki dinar – za razliku od onoga što može da manipuliše da plaća pet ljudi, a da mu radi 50.“

Polemika i u Skupštini

Novi zakonski prijedlog predviđa izdavanje jedne taksi dozvole na 500 stanovnika, za razliku od dosadašnjih propisa kojima je bilo obuhvaćeno 700 stanovnika na jedno takisi vozilo. Ovu odredbu je najviše zagovarao ministar prometa Kantona Sarajevo Jusuf Bubica:

„Na ovaj način smo povećali broj budućih legalnih taksista, ali zato smo u cijelosti onemogućili bavljenje taksi prijevozom nelegalnih taksista“, kaže ministar Bubica.

U Udruženja Sarajevo taxi oštro se protive ovom zakonskom prijedlogu. On ne donosi ništa dobro, nego i dalje ostavlja mogućnost rada nelegalnih taksista.

„Nacrt zakona je takav da mislim da bi poslije tog nacrta zakona i cijelog haosa u Kantonu Sarajevo, kako sa taksijem tako i sa gradskim prijevozom i ostalim stvarima, trebo bi taj ministar Bubica, koji je sebi dao za pravo da maltretira 450.000 ljudi u Kantonu Sarajevu, trebao dati ostavku“, kaže predsjednik Udruženja Sarajevo taxi Enver Suljagić.

Ovaj zakonski prijedlog otvorio je i žustru polemiku tokom rasprave u kantonalnoj skupštini. Zastupnik Nedžad Fazlija bio je najveći zagovornik poboljšanja bontona taksista, s obaveznim poznavanjem stranog jezika:

„Da nam se ne desi ona situacija, ako se možete sjetiti, kao s onim novinarem koji je došao vezano za američku reprezentaciju. Ta reprezentacija je trenirala na Grbavici, i novinar je rekao taksisti sa aerodroma: ’Vodite me na stadion.’ A ovaj njega odveo na Koševo, pa onda on lutao gore, po onim tamnim hodnicima, pa izgubio vrijeme i na kraju ga vozao sat vremena – nisu mogli da se sporazumiju, niti onaj zna naš, niti ovaj engleski jezik. On je njega vozao po gradu, namjerno ili nenamjerno – sad u to ne ulazim, i na kraju čovjek je jedva stigao na kraj treninga da poprati svoju reprezentaciju kako trenira“, navodi Fazlija.

S druge strane neki zastupnici bili su skeptični glede ovog prijedloga.

„Hajde ti danas prevaspitaj čovjeka od 50 godina. To apsolutno stoji, ne treba diskutovati o tome, samo jedan primitivac može biti protiv toga. Međutim, engleski jezik – gledajte ovo. Ja odem u Beč, vozi Indijac koji nema veze, ne zna nijedan jezik, pa opet vozi. Imate to gdje hoćete, ali ne mora znati engleski“, kaže zastupnik Adnan Sokolović.

Novim zakonskim prijedlogom predviđeno je i ukidanje nasljednog prijenosa licence sa taksi prijevoznika na članove njegove obitelji, što je veći broj taksi prijevoznika također ocijenio neprihvatljivim.

rse / bih-x.info

Posted by on 2013-11-02. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login