Uskoro početak gradnje prve dionice biciklističke staze Nedžarići-Skenderija

biciklistička stazaGradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva održao je sastanak povodom skorog početka gradnje biciklističke staze.

Projekt izgradnje staze, duge oko sedam km, realizirat će se fazno, na potezu Nedžarići-Skenderija, saopćeno je iz Gradske uprave.

Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta.

“Grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Zbog toga je Grad Sarajevo u svom budžetu planirao sredstva za realizaciju ovog projekta”, rekao je Komšić.

Ministar sobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica, koji je prisustvovao sastanku, podržao je ovaj pojekt istaknuvši da nam je svima u interesu izgradnja biciklističke staze.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, Direkcije za puteve KS i Općine Novo Sarajevo rečeno je da su izradom elaborata, a pogotovo glavnog projekta, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu, stvoreni preduvjeti da se što prije krene u realizaciju ovoga projekta.

S obzirom da je Grad Sarajevo u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze, planirano je da radovi krenu još u ovoj godini, kako bi se iskoristila građevinska sezona.

Staza će prolaziti ulicom Zmaja od Bosne, obostrano.

U sklopu druge faze izgradnje biciklističke staze, zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ul. Zmaja od Bosne, planirano je da najveći dio staze prolazi kroz Vilsonovo šetalište i to na način da se jedna saobraćajna traka izdigne u visinu pješačke staze i pretvori u biciklističku stazu, navodi se u saopćenju.

Za ovo rješenje se očekuje saglasnost Općine Novo Sarajevo.

Zadnja faza projekta, koja obuhvata općinu Centar, predviđa da staza od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija.

 

Posted by on 2014-09-18. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login