Uskoro počinje WARM – Festival reportera koji su izvještavali s ratnih područja

WARM festival

WARM festival

Četvrto izdanje WARM festivala bit će održano u Sarajevu od 28. juna do 2. jula i ponudit će i ove godine fotografske izložbe, filmske projekcije, tematske diskusije, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi sa savremenim konfliktima.

Organizator festivala je međunarodna Fondacija WARM koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Ove godine, iz programa festivala izdvajaju se fotografske izložbe ‘Islam, to je i naša historija!’, “Tranzicije”, “Philippines Drug War” (Filipinski rat droge), ”Borba za Mosul”, izložba crteža “Priče koje ne prestaju’’ (“Never Ending Stories”), dokumentarni filmovi ”Boko Haram: porijeklo zla”, ”Dubina dva”, ”Legion of Brothers”, ”Clash”, ”Nestali u Siriji: slučaj protiv Assada”, ”Grad duhova”, ”Svetilište” i drugi.

Gosti WARM festivala bit će Roy Gutman, američki novinar i autor sa trenutnim sjedištem u Istanbulu. Njegova dosadašnja priznanja uključuju Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje, George Polk nagradu za strano izvještavanje, Selden Ring nagradu za istraživačko novinarstvo i posebnu nagradu za ljudska prava u medijima od Međunarodne lige za ljudska prava. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Gutman će uzeti učešće na panel sesiji “Sirija – aktivizam i novinarstvo”.

Tu je i Ron Haviv, američki fotoreporter čije su ratne fotografije iz BiH i Hrvatske obišle svijet. Pratio je pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, kokainske ratove u Kolumbiji, Zalivski rat, borbe Kurda iz Iraka, konflikte u Rusiji, izbeglice u Ruandi i politički prevrat na Haitiju. Bio je jedan od prvih novinara fotografa koji je pratio rat u Jugoslaviji, a njegova knjiga “Krv i med” (Blood and Honey) svedočanstvo je o stradanjima na tim ratištima. Dobio je nekoliko nagrada: World press, Slika godine, Overseas Press Club, kao i Medalju za izuzetnost “Lajka”. U Sarajevu u okviru WARM Festivala Haviv će uzeti učešće na konferenciji “Zašto se sjećamo? Sjećanje i zaborav u vremenu i nakon rata”.

Gost će biti i Laurent Van der Stockt, francuski fotoreporter sa sjedištem u Parizu i Vašingtonu. Svoj rad je fokusirao na fotografisanje konfliktnih zona uključujuči bivšu Jugoslaviju, Afganistan, Čečeniju, Kuvajt i Irak. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Van der Stockt će otvoriti svoju fotografsku izložbu “Borba za Mosul”.

Također, tu je i Remy Ourdan, ratni dopisnik, novinar francuskog Le Monde i producent dokumentarnih filmova. On je osnivač i predsjednik WARM Fondacije. Kao novinar, Remy Ourdan je počeo karijeru 1992. godine u Sarajevu pod opsadom i pokrivao je sukobe u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Ruandi, Kongu, Etiopiji, Kosovu, Sijera Leoneu, Makedoniji, Izraelu-Palestini, Afganistanu, Iraku, Meksiku, Libiji i Srednjoafričkoj Republici. Živio je u Sarajevu i Bagdadu. Ourdan je takođe izvještavao o poslijeratnom razdoblju u Bosni, Kosovu, Srbiji, Ruandi i o međunarodnoj krivičnoj pravdi. Trenutno radi u oblasti međunarodnog džihadizma, Al Kaide i Islamske države, saopćeno je iz WARM festivala.

Posted by on 2017-06-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login