Uskoro sanacija Titove pećine u Drvaru

Nakon niza apela lokalne vlasti u Drvaru za pomoć na sanaciji Titove pećine, simbola tog grada iz Drugog svjetskog rata, pojavila se mogućnost saradnje sa nekim sponzorima koji će omoguciti da do kraja ljetne sezone ovaj objekat bude renovinaron i funkcionalan na duži rok.

V.D. direktorica JU Centra za kulturu i sport Drvara Suzana Jović kaže da će, kada sve bude završeno, turisti koji budu dolazili imati šta da vide.

Nekada je kroz kapiju Titove pećine prolazilo više od 200.000 ljudi godišnje, posljednjih godina oko 7.000, a sada niko jer su se zbog obilnih padavina urušile stijene i jedna baraka potpuno je uništena.

Apeli opštine Drvar za pomoć u sanciji Titove pećine dugo su bili bez odgovora, a sama ta lokalna uprava nije mogla mnogo da uradi.

“Postoji mogućnost da ćemo dobiti neke sponzore, da ćemo moći to da obnovimo, nadamo se da bismo do kraja ljetne sezone mogli sve da renoviramo kako treba, da bude funkcionalno na duži period i da turisti koji dolaze imaju šta da vide”, rekla je Jović.

Do tada su za posjetioce otvoreni Muzej istorije i Etno muzej, koji su takođe dio Memorijalnog kompleksa Muzej “25. maj” u Drvaru, nekada sa više od 7.000 originalnih eksponata koji su svjedočili o čuvenom desantu i drugim historijskim događajima.

“Nažalost, u posljednjem ratu muzeji su nastradali, kao i baraka u pećini, tako da smo nakon obnove 2009. bili primorani da pravimo kopije materijalnih eksponata i većina sadržaja se sastoji od historijskih fotografija”, kaže kustosica muzeja “25. maj” Jelena Kecan, i dodaje da su eksponati u Etno muzeju orginalni predmeti koje su donirali građani.

Posted by on 2019-05-08. Filed under Drvar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login