Uskoro zabrana pušenja na javnim mjestima u cijeloj BiH

U toku ove godine, na prostoru cijele BiH moglo bi zabranjno pušenje na svim javnim mjestima uključujući i ugostiteljske objekte.

pušenjeKako su nam potvrdili u Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS trenutno je u pripremi novi zakon. Obzirom da je zakon u formi prednacrta više informacija i detalja nismo mogli dobiti.

Ipak pretpostavljamo da bi mogao biti sličan onom koji je krajem prošlog mjeseca utvrdila Vlada Federacije BiH, a koji predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte, i radna mjesta, dok će pušenje biti dozvoljeno na otvorenom, u privatnim objektima, kao i u posebnim prostorijama u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Jedan od noviteta u FBiH, je i zabrana pušenja u automobilu ukoliko se u istom nalazi osoba mlađa od 18 godina.

Zakon u FBiH između ostalog predviđa i zabranu prodaje duhanskih proizvoda na udaljenosti do 100 m od škola, novi izgled pakovanja ovih proizvoda koji će sadržavati 65 posto površine sa grafičkim upozorenjima po zdravlje, kao i zabranu termina “light”, “superlight” i slične.

Što se tiče nargila i elektronskih cigareta, Zakon reguliše ovu oblast na način da se ti proizvodi smatraju duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje i na njih se odnose iste odredbe koje su propisane za cigarete. U praksi to znači da se sva ograničenja predviđena za cigarete, odnose na nargile i elektronske cigarete podjednako.

Po novom zakanu u FBiH novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice koje upotrebljava duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu suprotno ovom Zakonu. Kazna u iznosu od 2000 do 5000 KM plaća pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhanskih prozvoda u skladu sa članom 5 ovog Zakona a kaznom 300 do 1000 KM kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Inače zakon o Zabrani pušenja koji je trenutno na snazi u RS donešen je još 2004. godine, a kazne za njegovo kršenje prilično su visoke i dostižu čak iznose od 15.000 KM. Međutim, i pored relativno dobre zakonske regulative mnogi puše na svim javnim mjestima, a sankcija skoro da i nema.

Tako je zdravstvena inspekcija Gradske uprave Grada Banja Luka u toku prošle godine izvršila 253 kontrole zabrane pušenja duhanskih proizvoda na javnim mjestima i izdala samo tri prekršajna naloga u iznosu od 3000 maraka. Kontrole su vršene u ugostiteljskim objektima u kojima se priprema i uslužuje hrana, zatim u vaspitno obrazovnim objektima, objektima za njegu i uljepšavanje lica i tijela, kao i u objektima za smještaj i boravak učenika i studenata. Dvije kazne su izrečene u ugostiteljskim objektima , a treća u objektu za njegu i uljepšavanje lica i tijela. Odgovor na pitanje kako je moguće da su za 15 mjeseci izrečene samo tri kazne, kada je poznato da većina ugostiteljskih objekata nema odvojene prostorija za pušače i kada se duhanski dim može vidjeti bukvalno na svakom ćošku, bilo je nemoguće dobiti.

I stoga, kako to obično biva u našoj zemlji, problem nije u zakonima, problem je uvijek u njihovoj implementaciji. I dok god imamo takvu situaciju, teško da se može uticati na svijest ljudi i umanjiti pušenje.

Posted by on 2017-03-11. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login