Uspješna proba savremenog voza

talgo, vozU Federaciji Bosne i Heregovine je uspješno obavljena promotivna vožnja savremenog elektromotornog niskopodnog voza, koju su zvaničnici okarakterizirali kao početak nove ere željezničkog transporta putnika u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH.

Prema izjavi Nedžada Osmanagića, direktora kompanije Željeznice FBiH, koja je organizator promotivne vožnje, bit će to poslovni voz na relaciji ZenicaMostar ako ne uspiju planovi da bude turistička željeznička veza prema moru tokom ovog ljeta.

Kompanija je za kraj ljeta najavila uvođenje u saobraćaj devet garnitura još savremenijih, španskih nagibnih ‘talgo’ vozova, na njenim već ustaljenim međunarodnim linijama, u čemu će Federacija biti prva među regionalnim željeznicama, kako je danas kazao federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Promotivni voz je prevezao od Sarajeva do Mostara i nazad članove matične kompanije, ministra Bijedića i njegove saradnike, novinare te druge zvanice.

Svečano je ispraćen jutros sa sarajevske Željezničke stanice, a u Mostaru dočekan također svečano. Proizveden je u firmi “Končar” iz Hrvatske u saradnji sa stručnjacima iz Željeznica FBiH. Odlikuje se komforom za putnike i tehničkim novitetima, ima 176 sjedećih mjesta u prvom i drugom razredu te 94 stajaća mjesta u drugoj klasi.

Maksimalno može razviti brzinu od 160 kilometara na sat.

Posted by on 2012-06-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login