Usporen rast kineskog izvoza

Kina,  izvozRast kineskog izvoza usporen je u decembru usljed slabe potražnje za robom u SAD i Evropi.

Izvoz je povećan za 13,4 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je kineska carinska agencija, što predstavlja pad u odnosu na 13,8 posto u novembru.

Tempo uvoza takođe je bio usporen. U decembru je ostvareno povećanje za 11,8 posto, što je znatno manje od 22,1 posto u novembru, prenio je BBC.

Ovi podaci mogli bi da podstaknu bojazan od usporenja druge najveće svjetske ekonomije.

Zamjenik kineskog ministra trgovine Zhong Shan izjavio je da bi inostrano trgovinsko okruženje moglo da bude nepovoljno tokom 2012. godine, pošto opada potražnja za robom.

“Naša prognoza o društvenom proizvodu već je na najnižem nivou. Ovi podaci o trgovini potvrđuju naše mišljenje da će prvi kvartal biti veoma težak”, izjavio je glavni ekonomista kompanije Nomura iz Hong Konga.

Veliki ekonomski rast Kine usporen je na godišnju stopu od 9,1 odsto u tri mjeseca do kraja septembra prošle godine. U prethodnom tromjesečju, stopa privrednog rasta bila je 9,6 odsto, a u 2010. godini bila je dvocifrena.

Kineski trgovinski suficit povećan je na 16,5 milijardi dolara u decembru, u poređenju sa 14,5 milijardi dolara u novembru.

Ukupan trgovinski suficit na nivou čitave 2011. godine oslabio je na 155,1 milijardi doalara u poređenju sa 183 milijardi dolara u 2010. godini, saopštili su carinski zvaničnici.

SAD i ostali kineski trgovinski partneri žale se zbog toga što je Peking, kako kažu, ograničio pristup svojim tržištima u vrijeme kada ostale zemlje pokušavaju da obnove ekonomski rast i otvore nova radna mjesta.

Posted by on 2012-01-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login