Ustanovljena poetska nagrada “Slovo Makovo”

Odlukom o dodjeli nagrade “Slovo Makovo/Mak Dizdar” koju su vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva jednoglasno usvojili predviđeno je da se ova nagrada dodijeli 17. oktobra.
Fondacija “Mak Dizdar” Sarajevo obratila se gradonačelniku Sarajeva s inicijativom o ustanovljenju godišnje međunarodne poetske nagrade “Slovo Makovo” u čast poznatog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Cijeneći veliki doprinos Maka Dizdara koji je kao građanin Sarajeva ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i BiH te uvažavajući potrebu da se savremenim poetskim velikanima oda priznanje na dostojanstven način odlučeno je da Gradsko vijeće donese odluku o nagradi.

Odlukom je predviđeno da se nagrada dodjeljuje godišnje kandidatu za najbolje poetsko djelo objavljeno u prethodnoj godini na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Vijećnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Mirsad Šabaredžović upitao je zašto se nagrada dodjeljuje samo pjesnicima koji pišu na ovim jezicima jer nagrada nosi naziv međunarodna naglašavajući da se tako sužava veličina pjesnika Maka Dizdara.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je kazao da bi ovo bila nagrada za afirmaciju pjesnika s ovih prostora, dodajući da je u Stocu ustanovljena nagrada “Slovo Gorčina” za mlade pjesnike te da će “Slovo Makovo” biti kompatibilno toj nagradi.

Vijećnik Stranke za BiH Gradimir Gojer također je naglasio da pjesnici s ovih područja imaju male šanse da dobiju nagradu u Indiji ili Pakistanu te da je dobra odluka da nagrada bude ustanovljena za pjesnike koji pišu na jezicima na kojima je pisao i Mak Dizdar.

Nagrada se sastoji od diplome i skulpturalnog simbola, uz novčani iznos od 7.000 KM, a ceremoniju dodjele nagrade organizirao bi Grad Sarajevo.

Posted by on 2012-08-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login