Val protesta širi se Amerikom

protesti, SADVal protesta protiv pohlepe banaka širi se Sjedinjenim Američkim Državama. New York, Boston, Los Angeles i još dvadesetak gradova.

Za srijedu je najavljen novi protest u New Yorku uz podršku više sindikalnih organizacija, a u četvrtak će se demonstrirati u Washingtonu.

Demonstrantima se pridružuju mnoge ugledne osobe iz politike i show businessa.

Glumica Susan Sarrandon, režiser Michael Moore i bivši guverner New Yorka David Paterson obišli su park Zuccotti u blizini Wall Streeta i američkih Federalnih rezerevi u New Yorku.

Glumac Alec Baldwin je na svom Twitteru objavio video koji prikazuje policajca koji mlati jednog demonstranta, a protiv žena upotrebljavaju poseban sprej koji ih paralizira.

Podršku demonstrantima je dao i milijarder i filantrop George Soros. Na konferenciji za novinare u UN Soros je kazao da razumije ljutnju zbog upotrebe novca poreznih obveznika kako bi se spasile posrnule banke, čime im je omogućeno da dodatno zarade ogromne profite.

Demonstranti se okupljaju preko društevene mreže pod nazivom “Okupirajmo zajedno”. Ta mreža svakodnevno objavljuje događaje i okupljanja širom SAD-a.

“Pokret” nema jednog lidera, ni jedinstvenu organizaciju, ali ima veliki broj pristaša. Glavni razlog protesta je korporativni kapitalizam, bogaćenje banaka, korumpirani političari koji podržavaju Wall Street.

“Američki san je mrtav”, izjavio je za “Washington Post” Max Richmond, stolar iz New Yorka. “Prije četiri sedmice bio sam jedan od onih apatičnih Amerikanaca, defetist, poput mnogih iz moje generacije. Od kada sam ovdje, nisam sam. Svi želimo promjene”.

Događaji liče na 1968.

Istina nisu svi impresionirani događanjima u blizini Wall Steeta. Christopher Dilmer koji održava pumpe za vodu na gradilištu Svjetskog trgovinskog centra kaže kako mu nije jasno zašto mladi protestiraju.

“Pitao sam jednog 21-godišnjaka zašto je tu, a on mi je rekao da je dao otkaz kako bi došao u New York”. Dilmer dodaje da mu je jasno da je ekonomija u problemima, “ali ako želiš posao možeš ga naći. Možda nije to onaj koji želiš, ali svaki posao je dobrodošao”.

Protest je dugo vremena bio ignorisan u američkim medijima. U žižu javnosti je došao prošle subote kada su demonstranti blokirali Brooklynski most i kada ih je uhapšeno više od 700.

“Jedan posto bogatih Amerikanaca u svojim rukama drži više od 90 posto nacionalnog bogatstva. Više od tri miliona prošle je godine ostalo bez posla. Trenutna nezaposlenost je veća od 9 posto.”

“Okupili smo se ovdje kako bi solidarno upozorili na društvenu nepravdu”, stoji u deklaraciji objavljenoj na interent stranici okupljanja. Ona uključuje 23 optužbe, među kojima su one vezane uz gubitak stanova i kuća, uzimanje novca od poreskih obveznika kako bi šefovima banaka bili isplaćeni bonusi, pretvaranje studenata u taoce kredita koji su uzimali kako bi se mogli školovati.

Demonstracije su inspirirane protestima na trgu Tahrir u Kairu, kao i onima u Španiji.

“Irsih Times” piše kako posljednji događaji podsjećaju na one iz 1968. Gitare, hipiji, zajednički život raznolikog društva “već je viđen” u historiji. Većina demonstranata su mladi, uglavnom studenti, nezaposleni, ali i anarhisti, sindikalisti, kao i pristaše desničarskog pokreta “Čajanka”.

Kamp u parku Zuccotti već ima svoju poštu, press centar, zdravstvenu stanicu, centar za recikliranje, knjižaru, novine.

Protesti se organiziraju i izvan SAD, u Pragu, Melbournu, Torntu, Montraelu, javlja Wall Street Journal, prenosi RSE.

Posted by on 2011-10-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login