Vanjskotrgovinski robni deficit BiH dvije milijarde i 544 miliona KM

Bosna i HercegovinaBosna i Hercegovina je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz od tri milijarde i 464 miliona KM, što je za 10,8 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić na konferenciji za novinare danas je kazao da je bh. uvoz u tom periodu iznosio šest milijardi i osam miliona KM, što je za 0,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine.

‘Pokrivenost uvoza izvozom bila je 57,6 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio dvije milijarde i 544 miliona KM’ – kazao je Fatić.

Po njegovim riječima, izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio jednu milijardu i 23 miliona KM, što je za 4,6 posto više nego u istom periodu 2012., dok je uvoz iznosio jednu milijardu i 362 miliona KM, što je za 7,6 posto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 75,1 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio dvije milijarde i 57 miliona KM, što je za 10,3 posto više nego u istom periodu 2012. godine, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 841 milion KM, što je za 0,8 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 72,4 posto.

Među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima BiH su Njemačka, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija itd.

Posted by on 2013-06-27. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login