Vatikan otvara tajnu arhivu

Vatikan Vatikan je donio odluku da iz svoje tajne arhive u javnosti izloži stotinu najznačajnijih povjerljivih dokumenata i to je, prema ocjeni britanskog dnevnika Daily Telegrapha, prvi i vjerovatno posljednji put da će izaći iza kamenih zidova podzemnih prostorija.

Dokumenti od neprocjenjive vrijednosti stari su više od milenijuma i potiču od 8. vijeka do današnjeg vremena i u njima su navedeni istorijski likovi od vitezova templara do Galileo Galileja, Martina Lutera i Henrija osmog.

Ovi dokumenti obično se čuvaju u klimatizovanim prostorijama Apostolske palate u Vatikanu.

Arhivisti sa svih strana svijeta okupiće se na ovoj izložbi bez presedana, koja će biti održana u rimskom muzeju Kapitolin radi proslave 400 godina od osnivanja Tajnih arhiva u njihovoj današnjoj formi.

“To je izvanredan događaj. Ovo je prvi put da je organizovana izložba od tako velike važnosti. Nikada nije dozvoljeno da tako mnogo dokumenata izađe iz tajnih arhiva Vatikana”, rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Posted by on 2011-12-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login