Vatrogascima u Jablanici u pomoć stižu kanaderi iz Hrvatske

Jablanica, kanaderi

Jablanica, kanaderi

U četvrtak, u večernjim satima u vremenu od 18.30 do 19.30 sati na požarištu iznad Slatine djelovao je jedan helikopter Oružanih snaga BiH, koji je napravio šest izbačaja vode, ali s obzirom na veličinu opožarene površine požar nije stavljen pod kontrolu.

Vatrena stihija je nastavila kretanje niz padine brda prema magistralnom putu M 16 i prema brani HE Jablanica, te prema visokoj šumi u pravcu naselja Bukov pod i Mirke.

U večernjim satima izbio je požar u brdu iznad magistralnog puta M17. Brzom intervencijom vatrogasaca i pripadnika Gorske službe spašavanja – stanica Jablanica požar je oko 24.00 sata ugašen, navodi se u izvještaju o stanju požarišta sinoć u 24.00 sata objavljenom na službenoj stranici Općine Jablanica.

Za danas je planirano je gašenje požara na sva tri požarišta i to: Slatina, Donja Jablanica i Draganjska planina.

Od Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno je da će u gašenju požara pomoći dva kanadera iz Republike Hrvatske, dva helikoptera Oružanih snaga BiH i jedan helikopter EUFOR-a.

Jablaničkim vatrogascima pomoći će vatrogasci iz Konjica, Mostara i Čapline te Kantona Sarajevo.

Služba za civilnu zaštitu Općine Jablanica je poduzela sve aktivnosti na osiguranju uvjeta za normalan rad i djelovanje zračnih snaga u zoni vodozahvata na Jablaničkom jezeru, kao i u području požarišta.

Posted by on 2013-08-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login