Večeras izvođenje opere ‘Carmen’

opera, CarmenVečeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena francuska opera “Carmen” Georgesa Bizeta, nastala 1875. godine.

Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy prema prema noveli Prospera Merimeea “Cigani”.
“Carmen” je jedna od deset najpopularnijih opera u  svijetu. Prva njena izvedba doživjela je enorman uspjeh jer je publika na pozornici željela gledati likove s kojima se može poistovijetiti. “Carmen” opisuje potpuno drugačiji svijet – radnike u tvornici, krijumčare, gubitnike. U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i ljutnju.

Opera je bila zahtjevnija za izvođenje nego mnoge dotadašnje. Od zborskih se pjevača tražilo da puše, da se svađaju  i istinski glume.

Orkestralni izvođači tvrdili su kako neke dijelove ne mogu svirati jer su preteški. U očaju su zbor i orkestar zaprijetili štrajkom. Unatoč svemu, opera se nastavila izvoditi sve češće.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dječiji hor OMŠ “Mladen Pozajić”, te Orkestar Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati maestro Robert Homen, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radnja se događa u Španiji, u gradu Sevilli i okolnim planinama, oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Carmen.

Posted by on 2013-05-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login