Večeras na sceni predstava ′1984′

1984Predstava “1984” će biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu, 08. juna.

Režiju za ovu predstavu potpisuje Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić.

U adaptaciji Orwellovog romana „1984“, kao i u originalnom djelu, Winston Smith, službenik u ogromnoj totalitarnoj mašineriji superdržave Okeanije, počinje razmišljati svojom glavom čime otpočinje najznačajnije i najuzbudljivije razdoblje njegovog života.

U gomili uniformisanih lica koja tvore društvenu strukturu Okeanije, Winston upoznaje istomišljenicu: Juliju, s kojom razvija neobičan romantični odnos. Njih dvoje, post-apokaliptični Adam i Eva, staju na čelo borbe protiv totalitarizma Okeanije na čelu sa polu-mitskim vođom Velikim Bratom. George Orwell je ovim romanom još 1948. nazreo budućnost koju ćemo živjeti.

Njegova sposobnost da univerzalne i vječne političke probleme društva uoči i secira, je neprevaziđena, pa je roman „1984“, i njegova pozorišna adaptacija u izvedbi troje mladih sarajevskih glumaca: Amile Terzimehić, Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića, nezaobilazan i veoma aktuelan intelektualni sadržaj za svakog građanina i svaku građanku koja promišlja o vremenu u kojem svi mi živimo, i izazovima, slobodama, preprekama, ograničenjima i varkama koje naše, ali i veoma nepredvidivo vrijeme ispred nas, sa sobom donosi.

Autorskom timu se pridružuju Edita Gazibara (video), Naida Begović i Neira Sinanbašić (dizejneri lutaka), Dino Mustafić i Selma Spahić (konsultanti),  stoji u saopštenju Sarajevskog ratnog teatra.

Cijena ulaznice je 5KM, za studente i penzionere popust na 3KM. Ulaznice se mogu rezervisati putem: e-maila teatarsartr@yahoo.com, telefona 033 664 070, svakim radnim danom od 10-14h, ili Facebook page-a Sarajevskog ratnog teatra slanjem poruke u inbox. A MOJ portal i SARTR vas nagrađuju sa dva puta po dvije ulaznice za ovu predstavu.

Posted by on 2013-06-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login