Večeras otvaranje Olimpijade

 London, Olimpijske igreSvečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, nazvana “Ostrvo čuda”, počet će u petak, 27. jula, simbolično u 20 sati 12 minuta na Olimpijskom stadionu.

Ujmetnički direktor svečanosti je britanski reditelj i producent Danny Boyle koji je 2008. godine dobio Oskara.

“Naziv ceremonije ‘Ostrvo čuda’ bi trebalo da ukaže na raskošnu kreativnost Velike Britanije, i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda”, rekao je Boyle za “Daily Telegraph.

Boyle je rekao da je za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u “idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će vidjeti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu”.

Iako se još ne zna kako će izgledati ceremonija, poznato je da će trajati tri sata i da će učestvovati 15.000 dobrovoljaca.

Svečanost će započeti oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica “Whitechapel Foundry”. Ona je u Guinnesovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona – iz 16. vijeka.

Po dolasku britanske kraljice Elizbethe Druge na stadion, uvodne govore će održati predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogg i predsjednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastian Coe.

Slijedi defile sportista svih zemalja-učesnica, po abecednom redu. Po protokolu, i u čast postojbine Igara, prva će stadionom proći reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion ulaze posljednji.

Poslije intoniranja himne Igara, i podizanja olimpjske i zastava zemalja učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položiće olimpijsku zakletvu kojom će se u ime svih učesnika obavezati na fer takmičenje.

Olimpijska baklja će iz ruke u ruku sportista stići do posljednjeg koji će njome zapaliti olimpijsku vatru na stadionu. Po običaju, tajna je ko će biti posljednji nosilac baklje i kako će zapaliti olimpijsku vatru na stadionu.

Organizatori su saopštili da svečanost košta 36 miliona eura.

Očekuje se da će oko četiri milijarde ljudi gledati TV prijenos spektakla kojim Velika Britanija želi da zasjeni otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. London, grad domaćin predstojećih Olimpijskih igara, ove godine je postao i prvi grad u kojem će najveće planetarno takmičenje biti održano tri puta.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog otvaranja nosit će judista Amel Mekić, evropski prvak iz 2011. godoine.

Uz Mekića boje naše zemlje na Igrama, koje će trajati do 12. augusta, branit će Ensar Hajder i Ivana Ninković u plivanju, Kemal Mešić i Lucija KImani u atletici i Nedžad Fazlija u streljaštvu.

Posted by on 2012-07-27. Filed under Olimpijske igre, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login