Večeras počinje 13. “Prvi kadar”

Premijernim prikazivanjem filma “Pijavice”, u prisustvu producenta i glumca Lazara Ristovskog i reditelja Dragana Marinkovića, u Zvorniku će večeras svečano biti otvoren 13. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

film
film

“Pijavice” su mala hebrejska priča s kraja 20. vijeka na trusnom području Balkana u Srbiji, u vrijeme beznađa, straha i totalitarizma.

Proslavljeni pisac Petar Mirić postaje meta raznoraznih tajnih službi. Odvažnim komentarima protiv režima, on dovodi vlastiti život u opasnost, a njegova ljubavnica Svetlana jedan je od agenata čijeg postojanja nije svjestan.

Osim Ristovskog, u filmu igraju i Nikola Đuričko, Iva Mihalić, Marijana Jaković, Toni Mihajlovski i drugi.

Zvanični takmičarski program, prvog dana festivala, odvijaće su u tri termina – u 10.00, 12.00 i 15.30 časova, kada će biti prikazano 13 filmova čiji autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Španije, Francuske, Holandije, Argentine, Slovenije i Izraela.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da posebnu pažnju privlače filmovi “Čelkaš”, “Tamo gde smo mi” i “Memento mori”, čiji su autori studenti Ružica Anja Tadić iz Novog Sada i Nikola Šoškić i Đorđe Milosavljević iz Beograda.

Prema njenim riječima, dokumentarni film “Dolina vladara” Efima Graboja iz Izraela, jedan je od 10 najboljih dokumentaraca na svijetu, koji je nastao na ovogodišnjem Međunarodnmo studentskom filmskom kampu “Interakcija” u Srbiji, u Požegi.

Za 18.30 časova u Domu omladine zakazana je i konferencija za novinare, dok je početak ceremonije svečanog otvaranja 13. “Prvog kadra” planirano za 19.00 časova.

Ove godine u fokusu festivala biće čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana.

Tokom ove jedinstvene umjetničke manifestacije, koja će biti održana u Zvorniku i Istočnom Novom Sarajevu, biće prikazana 33 filma iz 16 zemalja u pet takmičarskih festivalskih selekcija.

Riječ je o međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova “U fokusu”, regionalnoj selekciji dokumentarnih filmova sa bivših jugoslovenskih prostora “Eks JU u fokusu”, te međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora “Kratke priče”.

Među njima je međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Ključ za film” i međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Novi pogledi”.

Filmovi će se takmičiti za nagrade “Pečat kneza Pavla” u svim kategorijama, “Filmska klapa” u studentskim kategorijama, te za glavnu festivalsku nagradu – Gran-pri “Stećak kneza Pavla”.

U pratećem programu festivala, osim filma “Pijavice”, publika u Zvorniku će imati priliku da premijerno vidi i kultni domaći film “Ajvar” reditelja Ane Marije Rosi.

Na programu je i “Veče laureata” koje je ove godine posvećeno Jugoslovenskoj kinoteci povodom 70 godina od osnivanja ove ustanove. Organizacioni odbor Festivala donio je odluku da se specijalna nagrada “Lik kneza Pavla” dodijeli upravo Kinoteci za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture.

Prošle godine u dogovoru sa Gradskom upravom Zvornika donijeta je i odluka da se uvede još jedna nagrada, i to za najbolju režiju, koja nosi naziv “Kapija Zvornika”.

Festival će, nakon Zvornika, u četvrtak, 14. novembra biti nastavljen u Istočnom Sarajevu, a zatvaranje je prediđeno za subotu, 16. novembra, svečanom dodjelom nagrada i igranog filma “Pijavice”.

Posted by on 2019-11-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login