Većina mikrokreditnih organizacija u BiH poslovala pozitivno

Većina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98 posto, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu 2012. godine.

Na nivou mikrokreditnog sektora u prvom tromjesječju ove godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 976.000 KM.

Prema podacima Agencija za bankarstvo, portfolio u riziku iznad 30 dana u mikrokreditnom sektoru je 3,97%, saopćeno je iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH.

U prethodnom periodu došlo je i do pada broja kreditnih partija koje otplaćuju jemci. Prema podacima entitetskih Agencija za bankarstvo u prvom kvartalu 2012. godine od ukupnog broja kreditnih partija, 4,76% otplaćuju jemci.

Mada su evidentni pozitivni pomaci u poslovanju mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, još se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje MKO.

U budućnosti je potrebno harmonizirati propise u oba entiteta BiH, jer mikrokreditne organizacije posluju na jedinstvenom ekonomskom tržištu, ali pod različitim uvjetima.

Posted by on 2012-07-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login