Velik demokratski iskorak u BiH: Glasači kaznili kriminalne političare

Rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH donijeli su neka velika iznenađenja. Najveća bošnjačka stranka SDA izgubila je vlast u Sarajevu, dok je nakon 22 godine i SNSD Milorada Dodika poražen u Banjoj Luci, glavnom gradu manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

izbori, Srbija

Značajnijih demokratskih promjena nije jedino bilo u području kojim tradicionalno vlada HDZ BiH Dragana Čovića, čime se još jednom pokazalo da je politički pluralizam u BiH mnogo više živ među Bošnjacima i Srbima nego među Hrvatima.

HDZ BiH je rastjerao mlade glasače i uopće nema pravu opoziciju
Iza Čovićeve propagande o tome kako on, njegova stranka i njihovi vjerni glasači predstavljaju najsnažnije nositelje europskih vrijednosti u BiH zapravo se nalazi jednopartijski mentalitet i osiromašeno stanovništvo koje je, kao i u Hrvatskoj, materijalno navezano na HDZ, de facto ucijenjeno da mu da svoj glas. HDZ BiH jedva da ima opoziciju vrijednu spomena, što može zahvaliti i postojanju paratijela Hrvatski narodni sabor (HNS) koje okuplja sve stranke s hrvatskim predznakom u BiH, a pod kontrolom Dragana Čovića.

Zbog masovnog iseljavanja mladih bosanskohercegovačkih Hrvata pitanje je postoji li uopće kritična masa glasova koja bi omogućila neke veće političke promjene u tim dijelovima BiH, čime Čovićeva vladavina postaje samoispunjavajuće proročanstvo nestanka bosanskohercegovačkih Hrvata.

Spektakularni Dodikov poraz u Banjoj Luci
Najspektakularniji je svakako bio debakl Milorada Dodika i njegovog SNSD-a u Banjoj Luci. Dodik je prije godinu dana u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavljivao pobjedu svoje stranke, otkrivši i tehnologiju kojom to planira ostvariti.

“Rezervirali smo sav praseći i janjeći fond da pobijedimo na narednim izborima u Banjoj Luci. Imam popisanih 55.000 ljudi u Banjoj Luci koji će glasati za mene, džaba se borite”, bahatio se Dodik uvjeren da će njegov standardni način “kruha i igara” funkcionirati i ovaj put.

No u prošle četiri godine Banja Luka je bila duboko uzdrmana ubojstvom mladog studenta Davida Dragičevića te očitim zataškavanjem vlasti u tom slučaju, iz čega se onda izrodio i protestni pokret Pravda za Davida. Iako se u jednom trenutku činilo da ih je, koristeći zastrašivanje i golu policijsku silu, Dodik pobijedio, očito je da su se mnogi pristaše Pravde za Davida na ovim lokalnim izborima osvetili vlastima za sve te skandale.

Dodik za poraz optužio građane i rekao da “nisu fer”
Dodik se nije najbolje snašao nakon poraza, očito iznenađen rezultatima po kojima će sljedeći gradonačelnik Banje Luke biti opozicijski kandidat Draško Stanivuković, s kojim se više puta verbalno obračunavao u Skupštini i po medijima.

Banjolučanima je Dodik u svom kabadahijskom stilu zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću, lamentirajući nad tim koliko su SNSD i on osobno uložili u taj grad.

“Netko je ovdje igrao pokvareno”, kazao je smrknuti Dodik optužujući tako za poraz – glasače. Koji će mu sigurno zapamtiti i tu izjavu.

SNSD je poražen i u Bijeljini, drugom najvećem gradu u RS-u.

Debakl SDA u Sarajevu
Debakl SDA u Sarajevu samo je malo manje spektakularan od Dodikovog posrnuća u Banjoj Luci.

Bakir Izetbegović je na kraju pred novinarima vidno iziritiran priznao poraz u glavnom gradu BiH. Izetbegović je prvo pokušao spinati da je riječ o gubitku tek nekoliko načelničkih mjesta u sarajevskim općinama, uz dodatak da je SDA dobila vlast u nekih novih 7-8 općina, ali onda je rekao da je to “veliki poraz”.

“Izgubili smo Centar, jako je važna općina, tu su brojne institucije, univerziteti…”, požalio se lider korupcijskim skandalima duboko kompromitirane SDA. U općini Centar je pak pobijedio kandidat liberalne Naše stranke tj. opozicijske koalicije Četvorka Srđan Mandić, čime su Sarajlije poručile da ne odobravaju nacionalističke napade SDA na njega koji su obilježili prljavu predizbornu kampanju.

Kazna za aroganciju Sebije Izetbegović
Nema sumnje da je SDA podršku sarajevskih glasača izgubila i zbog Izetbegovićeve supruge Sebije, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čije je arogantno ponašanje u pandemiji koronavirusa mnogima išlo na živce. Gubitak Sarajeva utoliko je i osobni poraz Bakira i Sebije Izetbegović, direktna poruka sarajevskih birača da ih ne mogu smisliti.

SDA nema vlast ni u Zenici ni u Tuzli, u kojoj su ponovno pobijedili SDP i njihov dugogodišnji načelnik Jasmin Imamović. Crvena, antifašistička Tuzla nikad nije podnosila agresivni nacionalizam kakav zastupaju vladajuće stranke u BiH.

Kada se ujedini, opozicija može pobijediti
Rezultati lokalnih izbora u BiH nisu donijeli tektonske promjene, ali su donijeli velike promjene jer su pokazali da ničija vlast nije vječna, iako su se ljude baš to trudili uvjeriti moćnici poput Dodika i Izetbegovića.

Opozicija je uspjela preuzeti kontrolu nad dva najvažnija grada u BiH zahvaljujući tome što se barem djelomično ujedinila i što je građanima ponudila nepotrošene kandidate, ali i zbog niza korupcijskih i raznih drugih skandala koji su u prošle četiri godine proizveli SDA i SNSD.

Utjecaj na rezultate nedvojbeno je imala i pandemija koronavirusa, u kojoj se građani BiH sve više osjećaju prepušteni samima sebi, dok su je vladajući koristili za pljačku javnog novca.

Najveći gubitnici izbora su Dodik, Izetbegović i Komšić
Najveći gubitnici lokalnih izbora u BiH tako su Izetbegović, Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, čija je Demokratska fronta doživjela potpuni izborni fijasko nakon što se Komšić posve razotkrio kao pulen SDA.

Najveći dobitnici su pak Draško Stanivuković i opozicija u RS-u, građanski orijentirana Naša stranka i stranka Narod i pravda Dine Konakovića, koji se uspješno pozicionirao kao bolja alternativa konzervativnim glasačima nego SDA u Sarajevu. I da nije neokrznutosti Dragana Čovića, kojeg se bosanskohercegovački Hrvati grčevito drže dok ih vodi u nestanak, moglo bi se čak i reći da je na ovim lokalnim izborima u susjednoj državi pobijedila demokracija.

index

Posted by on 2020-11-16. Filed under Kolumna. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login