Velika Britanija optužena da naoružava somalske gusare

Somalija, gusariIzvještaj o izvozu oružja Velike Britanije doveo je do optužbi da ta zemlja možda naoružava gusare iz Somalije i diktatorske režime.

Ustanovljeno je da je Velika Britanija izvezla 15.000 komada vatrenog oružja u Afriku u posljednjih 15 mjeseci. Podaci govore da je 41.000 pušaka i 2.536 pištolja završilo u Somaliji, Egiptu i Šri Lanki, dok je dio oružja završio u Rusiji i Južnoj Africi.

Zastupnici u britanskom parlamentu postavili su pitanje evidencije o tome gdje završava oružje, te istakli mogućnost da Velika Britanija naoružava somalske gusare.

Odgovorni negiraju da je oružje završilo u lošim rukama, te ističu da se Velika Britanija na ovaj način efikasno rješava viška naoružanja, piše Russia Today.

Inače, gusari predstavljaju još uvijek izražen problem, uprkos naporima da se smanje njihovi napadi u Somaliji. U novembru prošle godine američki sud je osudio dva somalska gusara na doživotni zatvor zbog ubistva četiri američka državljana na brodu 2011. godine.

Posted by on 2014-01-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login