Velika Britanija: Osvijetljen Hadrijanov zid

Hadrijanov zidPovodom obilježavanja kraja Rimskog carstva na teritoriji Velike Britanije, Hadrijanov zid, sagrađen prije 19 vijekova, osvjetljen je bakljama cijelom dužinom.

Zid, koji je na teritoriji Velike Britanije svojevremeno štitio sjevernu granicu Rimske imperije, prije skoro 19 vijekova podigao je rimski imperator Hadrijan.

Ovog vikenda, grupa dobrovoljaca ga je osvjetlila bakljama cijelom dužinom, odnosno 135 kilometara.

Dok se spuštala noć, dobrovoljci su upalili baklje na svakih 250 metara zida, dugačkog 135 kilometara.

“Bakljada” se prostirala od Volsenda na sjeveroistoku Engleske, do Bovesa na sjeverozapadu.Ovim događajem obilježava se nedelja britanskog turizma i 1.600 godina od kraja Rimskog carstva na teritoriji današnje Velike Britanije. Rimska vladavina britanskim ostrvom okončana je 410. godine.

Hadrijanov zid, koji je uvršćen na listu svjetske baštine UNESCO-a, podignut je 122. godine, zbog odbrane imperije od većinom keltskih plemena koja su naseljavala krajnji sjever Britanije.

Zid rimskog imperatora Hadrijana je najstariji antički spomenik u sjevernoj Evropi.

Iako sami zid nije mogao izdržati pravu neprijateljsku invaziju on je predstavljao fizičko razgraničenje kraja rimske teritorije i Rim je uspijevao skoro dva vijeka da kontroliše ulaz robe i ljudi na svoju teritoriju.

Vjeruje se da zid prevashodno izgrađen da spriječi male grupe pljačkaša ili neželjene imigracije sa sjevera, a ne kao linija odbrane od prave invazije.


bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login