Velika Britanija uništila 200 tona sirijskog hemijskog oružja

Sirija, rat, hemijsko oružjeVelika Britanija je saopćila da je završila proces uništavanja blizu 200 tona sirovina za proizvodnju hemijskog oružja koje su ranije u organizaciji Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) transportovane iz skladišta u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zamjenik šefa britanske diplomatije zadužen za Bliski istok i sjevernu Afriku Tobias Ellwood je izrazio zadovoljstvo dobrom međunarodnom saradnjom u procesu uništavanja sirijskog hemijskog oružja i istakao da bi takvu saradnju trebalo pokazati i u procesu zaustavljanja sukoba i krvoprolića u Siriji.

“Velika Britanija je odigrala svoju preuzetu ulogu u procesu uništavanja hemijskih sirovina koje je sirijska vlast prijavila i tako osigurala da sirijski režim to oružje više nikada ne upotrijebi protiv svog naroda“, kazao je Ellvood.

Ukazujući na dobre rezultate međunarodne zajednice u tom procesu, uključujući i Rusiju, Ellwwod je kazao da je taj zadatak pokazao kako međunarodna zajednica može biti uspješna ukoliko postoji odlučnost i namjera da se nešto uradi. On je dodao da bi takvu odlučnost trebalo pokazati i na drugim poljima i zaustavljanju krvoprolića u toj Siriji.

Britanski diplomata Ellwood tvrdi da ovo nikako ne znaći kraj procesa istrage o sirijskom hemijskom i drugim zabranjenim oružjima, već da OPCW mora nastaviti rasvjetljavanje svih nejasnoća u izvještaju sirijske vlade i pretražiti sve lokacije i provjeriti sve navode, uključujući i one o skoroj upotrebi hemikalija na bazi hlora u napadima.

Iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova je saopćeno da je hemijsko oružje iz Sirije uništeno u postrojenju u sjevernoj regiji Cheshire i da je proces uništavanja realiziran zagrijavanjem zabranjenih materija do temperature od 1.150 stepeni Celzijusa.

Posted by on 2014-08-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login