Velika prevara radnika u Sočiju

SočiPredstavnica organizacije Human Rights Watch izjavila je da je veliki broj radnika na gradilištima u Sočiju dobio obmanjujuće informacije o uslovima rada i nadnicama i ocijenila da je reč o velikoj prevari.

“To je bilo u velikoj suprotnosti sa onim što su zatekli, kako su zaista plaćeni, kakvo je radno vrijeme i uslovi u kojima žive. Mislim da je na djelu velika prevara prema ljudima koji su putovali u Soči i nadali se zaradi koju u stvari nisu dobili”, kazala je Bjukenan.

Dodala je da su ruske vlasti krajem prošle godine provele opsežnu istragu i otkrile da radnicima na građevinama za Zimske olimpijske igre nisu isplaćene nadnice u iznosu od osam miliona američkih dolara.

“Ali, nameće se pitanje zašto vlada takve istrage nije provela prije godinu, dvije ili tri, pošto radovi traju odavno. Vlada je trebala da reaguje mnogo ranije”, kazala je Bjukenan i dodala da su Human Rights Watch i lokalne organizacije na vrijeme upozoravale rusku vladu na te prevare.

Jasmin Redžepović iz Internacionale radnika građevinske i drvne industrije, sa sjedištem u Ženevi, rekao je da je u slučaju obespravljenih radnika na gradilištima za Zimske olimpijske igre u Sočiju zapravo bilo riječi o trgovini ljudima.

On je u emisiji “Radar” RTV-a kazao  da su poslodavci oduzimali radnicima dokumente i obmanjivali ih da im izrađuju odgovarajuće papire, što predstavlja trgovinu ljudima.

Posted by on 2014-02-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login