Velike gužve na šalterima za izdavanje pasoša

izdavanje pasošaInformacioni sistema Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) već neko vrijeme otežano funkcioniše, zbog čega su zabilježene veće gužve na šalterima za izdavanje pasoša u više gradova u BiH.

“Prijem i obrada zahtjeva, koji su ranije trajali od 10 do 15 minuta, posljednjih dana traju sat vremena i duže. Apelujemo da građani imaju strpljenja i da zahtjeve podnose samo ako je riječ o prijekoj potrebi, da bi se izbjegle gužve”, rekla je portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja.

Veće gužve u proteklih 15 dana zabilježene su u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Doboju i Bijeljini, pišu “Nezavisne novine”.

Portparol IDDEEA Amila Opardija rekla je da se primanje zahtjeva na sistemu za pasoše normalizovalo u ponedjeljak popodne, i dodala da nije bilo problema u vezi sa sistemom prijave i odjave prebivališta, ličnih karata, vozačkih dozvola te registracije vozila.

IDDEEA je danas uputila izvinjenje građanima i nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova zbog neprijatnosti. U IDDEEA objašnjavaju da od 2009. godine u postojeće tehničke kapacitete nije ulagano iako se svakodnevno opterećuju novim korisnicima.

Rješenje za ovakve situacije je da se izdvoji znatno više novca za kupovinu opreme i licenci, i to do deset puta više nego trenutno, ili da se znatno veći broj građana opredijeli za podnošenje zahtjeva za pasoše van perioda godišnjih odmora.

Posted by on 2012-06-20. Filed under Banja Luka, Bijeljina, Bosna i Hercegovina, Doboj, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login