Velike razlike u kvalitetu života u njemačkim pokrajinama

Razlike u kvalitetu života između pojedinih njemačkih pokrajina vrlo su velike, navodi se u izvještaju Komisije Njemačke, čije dijelove danas prenosi medijska kuća Funke.

Njemačka
Njemačka

“Između pojedinih njemačkih pokrajina postoje značajne razlike u primanjima, mogućnostima zapošljavanja, saobraćajnoj i telekomunikacionoj povezanosti kao i temeljnom snabdjevanju”, piše u izvještaju pod nazivom “Jednaki životni uvjeti”.

Komisija smatra da bi savezna vlada trebalo da uvede promjene u politici regionalne pomoći u razvoju, prenosi Tanjug.

“Pomoć se više neće raspoređivati prema stranama svijeta nego prema potrebama”, navodi se u izvještaju.

Nedostaci u razvoju

Iako su istočnonjemačke savezne pokrajine i 30 godina nakon pada Berlinskog zida i dalje nerazvijenija područja zemlje, izvještaj pokazuje da su i u mnogim dijelovima zapadne Njemačke primjetni nedostaci u razvoju.

Savez njemačkih gradova i općina zatražio je od savezne vlade djelovanje protiv tog fenomena koji smatraju “sudbonosnim za budućnost zemlje”.

Očekujemo da se konačno preduzmu odlučujući koraci kako bi se približili cilju jednakih životnih uvjetima u svim dijelovima Njemačke“, rekao je direktor Saveza gradova i općina Gerd Landsberg.

On je zaključio da se u nekim dijelovima Njemačke građani osjećaju kao da su “ostavljeni na cjedilu”.

Posted by on 2019-07-09. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login