Veliki broj bh. studenata na Univerzitetu u Beču

 

studenti

studenti

Na Univerzitetu u Beču prošle školske godine bilo je 1.048 studenata iz BiH, a u školskoj 2013/2014. godini očekujemo približan broj studenata, rečeno je Agenciji ONASA prilikom posjete toj visokoškolskoj ustanovi, gdje su domaćini bili zamjenica rukovodioca za međunarodne odnose Monika Kindl, rukovodilac komunikacija i odnosa s javnošću Elisabeth Mattes i Veronika Schalhart iz Pres-ureda Univerziteta u Beču.

“Kada su u pitanju fakulteti koje studenti iz BiH najviše upisuju, tu nema razlike u odnosu na studente iz Austrije i Njemačke. Studenti prvenstveno biraju Pravni fakultet, Psihologiju, te Farmaceutski fakultet”, pojasnila je E. Mattes.
Na pitanje kakvi su uslovi studiranja za studente iz BiH, kazala je da studenti koji nisu iz zemalja članica Evropske unije (EU), pa tako i BiH prilikom upisa, osim općih, moraju ispuniti i dodatne uslove.

“Moraju donijeti takozvani dokaz za zrelost studiranja, odnosno dokaz da bi studij koji žele upisati u Beču mogli studirati i u BiH, a postoji mogućnost i prebacivanja s fakulteta u BiH na Univerzitet u Beču. Osim toga, postoje i određeni uslovi koje moraju ispuniti svi, bilo da su iz zemlje članice EU ili iz trećih zemalja“, kazala je E. Mattes.
Prema njenim riječima, da bi mogli studirati na bečkom ili bilo kojem drugom univerzitetu u Austriji, strani studenti moraju imati boravišnu dozvolu.

“Tu dozvolu moraju zatražiti u austrijskom diplomatskom predstavništvu u zemlji iz koje dolaze. Bitna pretpostavka za dobijanje boravišne dozvole je potvrda o prijemu na neki od austrijskih univerziteta. Kada su u pitanju stipendije, one se mogu dobiti preko Austrijske akademske službe za razmjenu“, pojasnila je E. Mattes.

Što se tiče poznavanja njemačkog jezika, E. Mattes je navela da se certifikat, ukoliko se dobije rješenje o upisu studija, može donijeti naknadno, u roku od četiri semestra.

“Međutim, bolje je kada se certifikat dostavi ranije. Sigurno je vrlo naporno polagati predmete na fakultetu i učiti njemački jezik kako bi se u roku od četiri semestra dostavio dokaz o poznavanju jezika. Kada je u pitanju stepen poznavanja njemačkog jezika, onda je potrebno poznavati B2 stepen i to je u EU referentni okvir za jezike”, kazala je E. Mattes.

Naglasila je da strategija internacionalizacije bečkog Univerziteta podrazumijeva povećanje broja studenata iz drugih država svijeta.

“Naša visokoškolska institucija nastoji ponuditi više dodiplomskih, magistarskih i doktorskih programa na stranim jezicima, prvenstveno engleskom, pa bi nam bilo drago kada bi studenti iz inostranstva dolazili s poznavanjem njemačkog jezika. Mi želimo naučnike i istraživače na Univerzitetu, pa je puno bolje da dođu s poznavanjem njemačkog jezika kako ne bi gubili vrijeme na učenje jezika tokom studiranja”, naglasila je E. Mattes.

Preporučila je svima koji žele studirati u Beču da se za uslove raspitaju prije početka upisa, u proljeće, jer se u to vrijeme u Austriji često mijenjaju uslovi.

“Na primjer, ako se neko raspitao godinu danije ranije i prikupio potrebne informacije i dokumente, nakon pola godine promijene se uslovi i to stvara probleme za potencijalne studente”, istakla je E. Mattes.

Kako nam je kazala M. Kindl, jedan od domaćina na Univerzitetu u Beču, u fokusu internacionalizacije tog univerziteta je i saradnja s univerzitetima iz cijelog svijeta kroz podršku naučnicima, bilo da je riječ o izdavanju publikacija, zajedničkoj razmjeni znanja, pa je tako bilo i nekoliko razmjena osoblja i studenata s pojedinim fakultetima u Sarajevu i Mostaru.

Prilikom posjete bečkom Univerzitetu, V. Schalhart nam je pojasnila da su Bečki univerzitet 12. marta 1365. godine osnovali Hercog Rudolf IV i njegova braća Albreht III i Leopold III, te se zato i naziva “Alma Mater Rudolphina”.

“Godine 2015. ovaj univerzitet slavi 650 godina postojanja. Za sada nemamo nikakve specijalne programe obilježavanja ovog jubileja, ali to ne znači da ih neće biti”, kazala je V. Schalhart.

Naglasila je da se ovaj univerzitet smatra jednom od najstarijih visokoškolskih ustanova u centralnoj Evropi i u njemačkom govornom području, a današnju glavnu zgradu izgradio je između 1877. i 1884. godine Heinrich Von Ferstel.

“Trenutno imamo oko 93.000 studenata, nudimo oko 180 studija i 10.000 predavanja. Od 1365. do 1975. Bečki univerzitet je jedina visokoškolska ustanova u Beču, a kasnije je došlo do dijeljenja na neke nove univerzitete kao što je Ekonomski, Medicinski, Tehnički…”, dodala je V. Schalhart.

Univerzitet Beč je centralni i najvažniji akter u internacionalizaciji tercijarnog sektora u Austriji.

Ovo se odnosi na veličinu univerziteta, njegovo širenje subjekata na atraktivnim lokacijama i aktivnu potragu za internacionalizaciju strategije.

Otprilike četvrtina studenata nisu Austrijanci, a svake godine podržano je više od 2.000 razmjena studenata.
Na Univerzitetu Beč u školskoj 2011./2012. diplomiralo je 10.500 studenata.
Univerzitet ima 9.500 zaposlenih, od čega je 6.700 s akademskim zvanjem.

Trećina akademskog osoblja Univerziteta dolazi iz inostranstva, a postotak novoimenovanih profesora iz inostranstva iznosi više od 60 posto.

Sa više od 50 partnerskih fakulteta, približno 350 ERASMUS partnerskih univerziteta i članstva u organizacijama kao što su EUA, UNICA, ASEA-UniNet i ACUNS, bečki Univerzitet osigurava odličnu međunarodnu mrežu na institucionalnom nivou.

Posjetu predstavnika Agencije ONASA glavnom gradu Austrije organizovao je Compress Sarajevo/Kontaktbiro Grada Beča u BiH.

Osim obilaska Univerziteta u Beču, zahvaljujući Compressu, organizovana je i posjeta Bečkoj agenciji za privredu i Turističkoj zajednici Grada Beča “WienTourismus”.

Posted by on 2013-09-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login