Veliki broj historičara iz BiH, regiona i svijeta na prvom “History Festu”

History Fest

History Fest

Prvi festival historije u Bosni i Hercegovini “History Fest” pod sloganom “Otvorimo povijest” danas je zatvoren vrlo uspješno kazala je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, dodajući da su itekako zadovoljni s protekla tri dana koliko je festival trajao, jer je Historijski muzej BiH ispunio svoju misiju.

– Muzej je postao mjesto razgovora i susreta, kao i razmjene različitih mišljenja – kazala je Hašimbegović, istakavši da su Festivalom ostvarili ovu misiju Historijskog muzeja.

Napomenula je da su tokom festivala ugostili veliki broj historičara, eminentnih imena iz BiH, regiona i svijeta, te izrazila zadovoljstvo jer su uspjeli otvorili prostor za razgovor, ne samo njima, već i široj publici koja je učestvovala u diskusijama i panelima.

“Otvorili smo mnogo značajnih pitanja iz historiografije i historije 20. vijeka, pitanja koja sa sobom nose i mnoge kontroverzne i sporne teme, tako da smo se kroz konstruktivan dijalog dotakli i takvih tema”, pojasnila je Hašimbegović.

“History Fest” ponudio je različite formate razgovora, panele i debate, okrugle stolove, projekciju filmova, predstavljanje i prodaju knjiga te radove studenata.

Jedna od tema koju je Muzej otvorio, ispričala je direktorica muzeja, jeste njegova prošlost, odnosno prošlost Muzeja revolucije. To pitanje su predstavili kroz otvoreni depo, gdje su kroz zbirku trodimenzionalnih predmeta ispričali priču o Muzeju revolucije i socijalizmu, kao i načinu na koji se nekada gradio identitet socijalističke BiH unutar socijalističke Jugoslavije.

Izdvojila je dva panela unutar Festivala, a to su priča o neprimjerenim spomenicima, odnosno priča o odnosu prema antifašističkom nasljeđu u BiH te priča o spomeničkoj baštini.

Dodala je da su u istraživački rad uključili mlade ljude, studente različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa željom da se podigne svijesti o potrebi za vođenjem brige o kulturno-historijskom nasljeđu BiH.

Program je završen kustoskim vođenjem kroz depoe i postavke Historijskog muzeja, čime je pokazano na koji način se muzej suočava sa svojom prošlošću.

Hašimbegović je izrazila nadu da je ovo samo prvi u nizu festivala historije, čiji je cilj bio približavanje historije kao nauke zajednici.

“Imamo jaku želju da se festival razvija i da sa ovim nastavimo i u budućnosti”, istakla je, napominjući da su ovakve vrste festivala jedan od načina na koji se može skrenuti pažnja na značaj historije i kulturno-historijskog nasljeđa.

Organizatori prvog “History Festa Sarajevo” bili su Udruženje za modernu historiju Sarajevo, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i University Press Sarajevo.

Posted by on 2017-06-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login