Veliki interes za sunčani biser – Počitelj

PočiteljIako je već kraj ljetne turističke sezone, u historijskom mjestu Počitelj kod Čapljine čini se da gostiju i zanimanja za taj slikoviti gradić ne manjka. Počitelj ne pohode samo turisti nego i umjetnici, pa su se u petak tokom otvaranja još jedne likovne kolonije ove godine u tom mjestu okupili umjetnici iz šest zemalja, uključujući i jednog iz Švedske.

Španski, njemački, italijanski, turski, engleski… jezici su koji su se u petak oko podneva mogli čuti na kaldrmi starog, slikovitog mjesta Počitelj u čapljinskoj opštini.

Sunčano, relativno toplo vrijeme, iako je već početak jeseni, i dalje privlači veliki broj domaćih i stranih gostiju. Robert, srednjoškolac iz njemačkog grada Hannovera, kaže nam da Počitelj odiše starošću.

“Super je zbog vremena, stvarno je toplo i mislim da je stvarno prelijepo”, ističe omladinac.

Nakon 30 godina, u Međunarodnu umjetničku koloniju u Počitelju stigao je Shykri Gjurkaj, umjetnik iz grada Växjö u Švedskoj, inače porijeklom sa Kosova.

“Ja sam iznenađen jer sam očekivao da je to puno više srušeno. Znam da je to bilo srušeni i meni je veliko zadovoljstvo kada vidim da se to koliko-toliko obnovilo”, kaže Gjurkaj.

Prvi put u Bosni i Hercegovini je i rumunski umjetnik Costin Brateanu. U Počitelj je stigao na Drugu međunarodnu likovnu koloniju “Moj bijeg u slobodu”, na kojoj učestvuju umjetnici iz šest država – zemalja regiona i Švedske. Brateanu kaže da je bio u više umjetničkih kolonija širom Balkana.

“Ovo je jedna od najboljih kolonija na Balkanu, jer ovdje ima sve: krajolik, studio, ljudi su svi sjajni”, utisci su Brateanua o Počitelju.

Druga međunarodna likovna kolonija peti je kulturni sadržaj koji se ove godine dešava u Internacionalnoj umjetničkoj koloniji Počitelj. Denis Jejina, iz Udruženja likovnih umjetnika BiH, kaže da im je glavni cilj prezentacija Počitelja i BiH svjetskoj javnosti.

“Obilazak stećaka, kuće Maka Dizdara, Mogorjela, najveće rimske iskopine, Starog mosta u Mostaru – znači, čitav produkt ovoga svega jeste međukulturalna razmjena i saradnja sa umjetnicima”, zaključuje Jejina.

Posted by on 2014-09-27. Filed under Počitelj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login