Veliki skok cijene italijanskog maslinovog ulja

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Kupci širom svijeta suočavaju se ove godine sa poskupljenjem italijanskog maslinovog ulja za oko 20 odsto usljed slabog roda maslina u Italiji. Kombinacija nepovoljnih vremenskih uslova i najezde insekata umanjila je prinos maslina na jugu Evrope, a u Italiji je proizvodnja upola manja u poređenju sa prethodnom godinom.

Cijena maslinovog ulja u Italiji u veleprodaji je povećana ua 64 odsto u poređenju sa februarom prošle godine, a cijene su u maloprodaji u Italiji povećane za 15 do 20 odsto, prenio je AP. U ostalim zemljama, rast cijena zavisiće od nekoliko faktora – od toga koliko će tereta preuzeti prodavci do promjena u valutnom kursu.

Cijene maslinovog ulja u veleprodaji u Šaniji, najvećem svjetskom proizvođaču, porasle su za umjerenijih 10 odsto. Trgovci u Italiji kažu da je prodaja opala i da pokušavaju da objasne kupcima zašto je ovaj proizvod morao da poskupi.

Italijani imaju udio od oko 35 odsto u svjetskoj potrošnji maslinovog ulja, a Španci oko 30 odsto. U posljednjih 25 godina u svijetu je zabilježen rast potrošnje maslinovog ulja za 75 odsto usljed sve veće popularnosti ove namirnice na netradicionalnim tržištima.

Posted by on 2017-02-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login