Venecija: Meksički film dobitnik Zlatnog lava

Meksički reditelj Guillermo del Toro osvojio je Zlatnog lava na 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji za ostvarenje “The Shape of Water” (Oblik vode).

Guillermo del Toro

Guillermo del Toro

“Ako ostanete vjerni onome što zaista vjerujete, u mom slučaju su to čudovišta, onda možete da uradite šta god želite”, rekao je Del Toro na ceremoniji dodjele nagrade.

Film predstavlja priču o ljubavi nijeme devojke i neobičnog stvorenja.

Nagradu žirija, Gran pri, osvojio je izraelski reditelj Samuel Maoz za film “Fokstrot”, dok su Palestinac Kamel el Baša i Britanka Šarlot Rempling dobili nagrade kao najbolji glumci.

Na spisku 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava bila su, između ostalih, ostvarenja reditelja Džordža Klunija i triler Darena Aronofskog, koji su važili za favorite.

Zlatni lav za životno djelo ovogodišnje Mostre dodijeljen je 1. septembra američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu. Tog dana je, njima u čast, prikazan film”Our souls at Night” reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Predsjednica žirija ove godine bila je američka glumica Anet Bening, dok su ostali članovi žirija bili reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan, kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka.

Mostra je počela 30. avgusta prikazivanjem filma “Downsizing” (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna, a zatvorena je ostvarenjem “Outrage Coda”, japanskog reditelja Takešija Kitana.

Zlatnog lava je prošle godine dobio film “The Woman who left” (Žena koja je otišla) filipinskog scenariste i reditelja Lava Diasa.

Mostra je, pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jedan od najvećih filmskih festivala u Evropi.

Posted by on 2017-09-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login