Veselin Vlahović Batko osuđen na 45 godina zatvora

Veselin Vlahović Batko

Veselin Vlahović Batko

Veselin Vlahović Batko dobio je danas 45 godina zatvora za zločine koje je počinio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.

Radi se o maksimalnoj kazni zatvora u Bosni Hercegovini, a izrekao ju je Sud naše zemlje.

Vlahović je bio optužen da je kao pripadnik paravojnih snaga takozvane Srpske Republike BiH, a kasnije Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, općina Novo Sarajevo.

On je u okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protupravna zatvaranja, fizička i psihička zlostavljanja (nečovječna postupanja), pljačke, te prisilne nestanke civilnog nesrpskog stanovništva.

Veselin Vlahović, zvani Batko, Sarajlijama je poznat kao “monstrum s Grbavice“ je, prema navodima optužbe koja je današnjom presudom i dokazana, tokom 1992. i 1993. godine u ovom sarajevskom naselju kao pripadnik srpskih oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačao ljude.

Ovaj zločinac uhapšen je početkom marta 2010. godine u španskom gradu Alicanteu.

Posted by on 2013-03-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login