Veterinarski fakultet Sarajevo: 48 sati za zbrinjavanje leševa stoke

Maglaj, poplaveNema dileme, u narednih 48 sati neophodno je odrediti jame za neškodljivo uklanjanje leševa životinja i u njih, uz sve mjere opreza, pokapati uginulu stoku, baš kao što je neophodno vakcinisati preživjelu stoku protiv antraksa (crnog prišta), poruka je Jasmina Ferizbegovića, predsjednika Veterinarske komore FBiH, nakon sastanka koji su on i Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, i Edin Šatrović, rukovodilac Civilne zaštite na istom fakultetu, imali s veterinarima Federacije BiH.

“Srbija i Hrvatska ponudile pomoć, no, vrijeme je toplo i to je uzrok bržem raspadanju leševa, tako da nema vremena za čekanje. Treba aktivirati stočna groblja, a tamo gdje ih nema, odrediti jame za neškodljiv ukop uginulih životinja. Neophodna je hitna deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija kuća, pomoćnih objekata i zemljišta. S terena nam stižu podaci da je dnevno 50 do 60 kuća podvrgnuto tom tretmanu. Spore antraksa, koji je opasan i po ljude, aktivne su u zemlji od 30 do 35 godina”, rekao je Ferizbegović.

Fejzić je objasnio kako, za sada, nema tačnih podataka o broju uginule stoke, te da su Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton skoro pa uklonili sve leševe uginulih životinja. Rekao je i kako Civilna zaštita FBiH ima dvije spalionice. Jednu kapaciteta 50, drugu 200 kilograma, da jedna troši 16 litara goriva na sat, ali da vremena za čekanje nema. Ne preostaje, naglasio je, ništa drugo do uginule životinje neškodljivo zatrpati u jame. Veterinarski fakultet u Sarajevu stavio je na raspolaganje i  laboratorije za ispitivanje ispravnosti namirnica životinjskog porijekla na ugroženim područjima.

Posted by on 2014-05-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login