VIDEO: Kako je TV prilog izazvao paniku u Gruziji

Gruzija

Gruzija

Gruzijom se sinoć proširila panika nakon što je vladi bliska televizijska postaja Imedi objavila da su ruski tenkovi ušli u glavni rad Tbilisi te da je predsjednik Saakašvilli mrtav. Nažalost, novinari su izostavili informaciju da je riječ o zamišljanju mogućnosti, a ne izvještavanju o  stvarnom događaju.

Ubrzo nakon objavljivanja vijesti dežurne službe zatrpali su pozivi uznemirenih građana. Na trenutak Gruzijci su pomislili da se povijest ponavlja. Jer prije 18 mjeseci ruski su tenkovi doista došli na 45 kilometara od Tbilisija.
Televizijska postaja Imedi upotrijebila je arhivske snimke tih događaja u reportaži koju je nedovoljno jasno najavila kao mogući scenarij političkih događaja u Gruziji, javio je HRT.

Bez obzira na nagađanja o motivima koji stoje iza emitiranja sporne reportaže, Imedi je sinoć natjerao mnoge Gruzijce na ulice te izazvao kolaps u mobilnim komunikacijama.

Da nije stvarne štete koju je svojom informacijom počinio, bio bi to tek primjer lošega novinarskog falsificiranja stvarnosti i stvaranja drame radi drame. Ovako, dobili smo zoran prikaz što se događa kada mediji prestanu objektivno informirati ljude i počnu ih razdraživati.

Posted by on 2010-03-14. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login